Lionel Messi Bio ❤

Lionel Andrés Messi,

även känd som Leo Messi, (född 24 juni 1987) är en argentinsk professionell fotbollsspelare som spelar som framåt och kaptener det argentinska landslaget. Han är för närvarande en fri agent, efter att ha spelat hela sin professionella karriär för La Liga-klubben Barcelona, som han kapten från 2018 till 2021. Ofta betraktas som den bästa spelaren i världen och allmänt betraktas som en av de största spelarna genom tiderna, Messi har vunnit rekord sex Ballon d’Or-priser, ett rekord sex europeiska gyllene skor, och 2020 utsågs till Ballon d ‘ Eller Dream Team. Han har tillbringat hela sin professionella karriär med Barcelona, där han har vunnit en klubbrekord 34 troféer, inklusive tio La Liga-titlar, sju Copa del Rey-titlar och fyra UEFA Champions Leagues. En produktiv målscorer och kreativ spelare, Messi har rekorden för de flesta mål i La Liga (474) en La Liga och europeisk ligasäsong (50) de flesta hat-trick i La Liga (36) och UEFA Champions League (8) och de flesta assists i La Liga (192) en La Liga och europeisk ligasäsong (21) och Copa América (16). Han har gjort över 750 seniorkarriärmål för klubb och land och har flest mål någonsin av en spelare för en enda klubb.

Född och uppvuxen i centrala Argentina flyttade Messi till Spanien för att gå med i Barcelona vid 13 års ålder, för vilken han debuterade 17 år i oktober 2004. Han etablerade sig som en integrerad spelare för klubben inom de kommande tre åren, och under sin första oavbrutna säsong 2008–09 hjälpte han Barcelona att uppnå den första diskanten i spansk fotboll; det året, 22 år, vann Messi sin första Ballon d’Or.

Tre framgångsrika säsonger följde, med Messi som vann fyra Ballons d’Or i rad, vilket gjorde honom till den första spelaren som vann utmärkelsen fyra gånger och i rad. Under säsongen 2011–12 satte han La Liga och europeiska rekord för de flesta mål som gjordes under en enda säsong, medan han etablerade sig som Barcelonas toppscorer för hela tiden. Följande två säsonger, Messi hamnade på andra plats för Ballon d’Or bakom Cristiano Ronaldo (hans upplevda karriärrival) innan han återvände sin bästa form under kampanjen 2014–15, blir toppscorer i La Liga och leder Barcelona till en historisk andra diskant, varefter han tilldelades en femte Ballon d’Or 2015. Messi antog kaptenskapet i Barcelona 2018 och 2019 säkrade han ett rekord sjätte Ballon d’Or.

Messi är en argentinsk internationell och är både landets högsta utseende och deras ledande målscorer hela tiden. På ungdomsnivå vann han 2005 FIFA World Youth Championship och slutade turneringen med både Golden Ball och Golden Shoe och en olympisk guldmedalj vid sommar-OS 2008. Hans spelstil som en minskande, vänsterfotad dribblare gjorde jämförelser med sin landsmann Diego Maradona, som beskrev Messi som sin efterträdare. Efter sin seniordebut i augusti 2005 blev Messi den yngsta argentinern som spelade och gjorde mål i ett FIFA-VM under 2006-upplagan och nådde finalen i Copa América 2007, där han utsågs till ung spelare i turneringen. Som truppens kapten från augusti 2011 ledde han Argentina till tre finaler i rad: FIFA-VM 2014, för vilket han vann Golden Ball, och Copa América 2015 och 2016.

Efter att ha meddelat sin internationella pension 2016, vänt han sitt beslut och ledde sitt land till kval för FIFA-VM 2018 och en tredje plats i Copa América 2019.

Messi har godkänt sportklädföretaget Adidas sedan 2006. Enligt France Football var han världens högst betalda fotbollsspelare i fem år av sex mellan 2009 och 2014 och rankades som världens högst betalda idrottare av Forbes 2019. Messi var bland Time 100 mest inflytelserika människor i världen 2011 och 2012. I februari 2020 tilldelades han årets Laureus World Sportsman och blev därmed den första fotbollsspelaren och det första lagets idrottsman som vann priset. Senare samma år blev Messi den andra fotbollsspelaren (och den andra lagsportidrottaren) som överträffade 1 miljard dollar i karriärintäkter.

-Messi har gjort anspråk på FIFA: s årets spelare och European Golden Shoe för toppscorer på kontinenten sex gånger, ett rekord för varje utmärkelsen.


-En kontraktsläcka i januari 2021 visade att Messi gjorde mycket mer på FC Barcelona än tidigare trott; affären skulle löpa ut i juni 2021.


-Det läckta kontraktet visade att Messi kunde tjäna upp till 165 miljoner dollar årligen i lön och incitament, en oöverträffad siffra i lagsporter.


-Han lanserade sin egen klädlinje och öppnade sitt första butik, Messi Store, 2019 i Barcelona. Han har också en livslång affär med Adidas.


-Världshälsoorganisationen knackade på Messi i mars 2020 för att hjälpa till att leda en världsomspännande kampanj som syftar till att stoppa spridningen av Covid-19.

Messi har aldrig vunnit en stor trofé med landslaget. Lördagens Copa America-final mot Brasilien kan vara hans sista goda chans att göra det.

Många av oss är så upptagna med att bli överväldigade av Lionel Messis glans att vi glömmer hur arg han är; då och då påminner han oss användbart. Den senaste påminnelsen kom i Copa America-semifinalen, när Argentina tog på sig Colombia och befann sig i ett straffspark för att lösa slaget. Colombias Yerry Mina, som är känd för att ha brutit in i dans när han firade sina mål, såg sin straff räddad av Argentinas Emiliano Martínez. När Minas ansikte sjönk, skrek Messi från halvvägslinjen: ”Dans nu! Dans nu!”

Messi är inte lätt förknippad med raseri, och ändå var det raseri som slet sig ur halsen, hans mun en brinnande avgrund. Och sedan visste vi det igen: att Messi avsky två saker framför allt annat. Han föraktar att förlora, och han föraktar tidens gång. Den natten mot Colombia stod han inför båda.

Tack vare till stor del det avskyvärda geniet av Martínez, som överträffade och överträffade sin motståndares strafftagare, rådde Argentina och kommer att möta Brasilien i lördagens final. Brasilien är ett bättre lag och har överlägset truppdjup, men Argentina har Messi. Och även enligt hans normer är han i extraordinär form. Han har gjort fyra mål vid denna turnering och skapat fem andra, vilket innebär att han direkt har varit inblandad nio av de 11 gånger som Argentina har hittat nätet. Idag, när vi ser en idrottsman konsumeras av ett så enskilt syfte, säger vi att de tävlar som om de är besatta. I mycket äldre tider hänvisade de till det som ”en gudomlig raseri.”I helgen kommer Messi att behöva vara mer gudomlig och rasande än någonsin.

Leave a Comment