Mohamed Salah Bio ❤

Mohamed Salah Hamed Mahous Ghaly

(född 15 juni 1992) är en egyptisk professionell fotbollsspelare som spelar som en framåt för Premier League-klubben Liverpool och kaptener Egypts landslag. Han anses vara en av de bästa spelarna i världen och är känd för sin efterbehandling, dribling och hastighet.

Salah började sin seniorkarriär med den egyptiska klubben Al Mokawloon och lämnade kort därefter för att gå med i schweiziska sidan Basel för en icke avslöjad avgift. I Schweiz lockade hans föreställningar Premier League-sidan Chelsea, som signerade honom 2014 för en rapporterad avgift på 11 miljoner pund. Men han användes sparsamt under sin debutsäsong och fick lämna på lån till Serie A-klubbarna Fiorentina och Roma, där de senare så småningom undertecknade honom permanent för 15 miljoner euro. Efter sin roll i att hjälpa Roma till en andraplacerad finish och en klubbrekordpoäng 2017, återvände Salah till Premier League för att skriva under Liverpool för en då klubbrekordavgift på 36,9 miljoner pund.

I sin andra spell i England anpassade Salah sitt spel från en naturlig kantlinje till en framåt, och han nettade 32 mål i 36 ligamatcher i sin debutsäsong, vann Premier League Golden Boot och bröt Premier League-poängrekordet för en 38- spel säsong. Salahs föreställningar fick honom ett antal individuella utmärkelser, inklusive PFA Players ‘Player of the Year. Han blev också tredje i 2018 års bästa FIFA-spelare. Följande säsong slutade han som Premier League: s gemensamma toppmålsscorer och hjälpte Liverpool att vinna UEFA Champions League 2018–19 och gjorde mål i finalen. Under sin tredje säsong på klubben hjälpte han laget att vinna Premier League 2019–20, vilket avslutade klubbens 30-åriga torktitel.

Utseende: 158
Mål: 97
Vinnar: 107
Förluster: 21

På internationell nivå representerade Salah Egypten på ungdomsnivå innan han debuterade 2011. Efter sina föreställningar vid sommar-olympiaden 2012 utsågs han till CAF: s mest lovande afrikanska talang för året. Sedan dess har han hjälpt Egypten att nå finalen i Africa Cup of Nations 2017 och var toppscorer under CAF-kvalificering för att hjälpa laget att kvalificera sig till FIFA World Cup 2018. Salah har utsetts till årets CAF African Footballer (2017 och 2018), BBC African Footballer of the Year (2017 och 2018) och valdes ut i Africa Cup of Nations Team of the Tournament 2017 och CAF Team of the År vid flera tillfällen.

Namn i hemlandet: محمد صلاح
Födelsedatum: 15 juni 1992
Födelseort: Nagrig, Basyoun Egypten
Ålder: 29
Höjd: 1,75 m
Medborgarskap: Egypten Egypten
Position: attack – Right Winger
Fot: vänster
Nuvarande klubb: Liverpool FC Liverpool FC
Gick med: 1 juli 2017
Kontraktet löper ut: 30 juni 2023
Datum för den senaste kontraktförlängningen: 2 juli 2018
Outfitter: adidas

Al Mokawloon

Salah började spela för lokala ungdomslag. Han namnger Ronaldo, Zinedine Zidane och Francesco Totti som hans barndomsidoler. 2006, han gick med i ungdomslaget i Al Mokawloon i åldern 14 efter att ha blivit upptäckt av en scout som ursprungligen hade kommit för att titta på ett annat barnlek men blev distraherad av Salah.Salah fick ofta missa skolan för att göra en 3 timmars resa till träning. När Salah var 15 han märktes,av den dåvarande lagledaren Mohamed Radwan, som flyttade honom till seniorgruppen omedelbart. Salah måste få en speciell diet och träningsprogram på grund av att hans muskler inte bildades helt på grund av sin unga ålder. Han debuterade sitt seniorlag i den egyptiska Premier League som ersättare den 3 maj 2010 i en 1–1 bort oavgjort mot El Mansoura. Under säsongen 2010–11 fortsatte Salah att tjäna minuter på planen och blev så småningom en vanlig i laget. Även om han fick regelbunden speltid kämpade Salah för att göra mål. I omklädningsrummet efter matcher skulle han ibland vara i tårar på grund av detta, och Radwan säger att det bara motiverade honom att bli bättre. Han gjorde sitt första mål för dem den 25 december 2010 i en 1–1 bort oavgjort mot Al Ahly.

Han förblev en vanlig för Al Mokawloon, och uppträdde i varje match under säsongen 2011–12. Efter upploppet i Port Said Stadium den 1 februari 2012 avbröts den egyptiska Premier League, och den 10 mars 2012 tillkännagav det egyptiska fotbollsförbundet sitt beslut att avbryta resten av säsongen.

Basel

2012–13: Utveckling och genombrott

Salah spelade för Basel borta på Zenit St Petersburg i UEFA Europa League i mars 2013
Schweiziska Super League-klubben Basel hade övervakat Salah under en tid,så efter den egyptiska Premier League-upphängningen, klubben organiserade en vänskapsmatch med Egypt U-23-laget. Matchen ägde rum den 16 mars på Stadion Rankhof i Basel, och trots att bara spela andra halvlek, Salah gjorde två gånger, hjälpte egyptierna till en 4–3 seger. Basel bjöd därefter Salah att stanna kvar i staden för en veckas träning. Den 10 april 2012, det tillkännagavs att Salah hade tecknat för Basel på ett fyraårigt kontrakt från och med den 15 juni 2012. Han tyckte initialt att det var svårt att lösa, efter att ha kommit oförmögen att tala språket och undertecknats som ersättning för fan-favorit Xherdan Shaqiri (som han senare skulle spela tillsammans med i Liverpool).Salah gjorde sin inofficiella debut den 23 juni 2012 mot Steaua București under en vänskapsmatch, ett 4–2 nederlag.

Han gjorde sin officiella Basel-debut i en UEFA Champions League-preliminär etappmatch mot den norska klubben Molde den 8 augusti, kommer som ersättare i den 74: e minuten. Han debuterade den 12 augusti mot Thun, spelade hela matchen. Han debuterade den 12 augusti mot Thun, spelar hela matchen.

Han gjorde sitt första ligamål en vecka senare, det andra målet i 2–0 hemmaseger mot Lausanne. Salah gjorde sitt första Europa League-mål i kvartfinalen den 11 april 2013, då Basel avancerade till semifinalen genom att slå Tottenham Hotspur 4–1 på straff efter en sammanlagd oavgjort 4–4. I semifinalen den 2 maj gjorde Salah mål mot Chelsea på Stamford Bridge, även om de slogs 5–2 totalt.

Trots sen besvikelse i Europa, Basel komfort inför den schweiziska Super League-säsongen 2013–14, var Salah medlem i Basel-laget som vann Uhrencup 2013.[31] Salah gjorde sitt första ligautseende av säsongen mot Aarau den 13 juli 2013. Ably vann den schweiziska Super League-säsongen 2012–2013 Championship och slutade löpare i Swiss Cup. Han gjorde sitt första Champions League-mål en månad senare mot Maccabi Tel Aviv den 6 augusti 2013 i den tredje kvalifiseringsrundan.

Leave a Comment