Novak Djokovic Bio ❤

Novak Djokovic, Roland-Garros 2021, Simple Messieurs, Photocall TENNIS : Shooting des vainqueurs avec leur trophee – Roland Garros 2021 – Internationaux de France – Paris – 14/06/2021 PANORAMIC/FFT.

Serbisk tennisspelare

Novak Djokovic (född 22 maj 1987) är en serbisk professionell tennisspelare. Han är för närvarande rankad som värld nr. 1 av Association of Tennis Professionals (ATP). Djokovic har varit Nej. 1 för totalt 329 veckor och har avslutat som ATP-slutet nr. 1 vid ett gemensamt rekord sex tillfällen (delat med Pete Sampras). Han har vunnit 20 Grand Slam-singeltitlar för män, en rekord som hela tiden delades med Rafael Nadal och Roger Federer. Sammantaget har han vunnit 85 ATP-singeltitlar, inklusive rekord nio Australian Open-titlar och ett gemensamt rekord 36 Masters-evenemang (delat med Rafael Nadal).

Han är den enda spelaren som vann alla “Big Titles” på den moderna ATP Tour – som består av alla fyra Grand Slam-turneringar, alla nio ATP Masters-evenemang och ATP-finalen. I synnerhet är han också den enda spelaren i Open Era som uppnår en dubbel karriär Grand Slam, liksom den enda spelaren som slutförde karriären Golden Masters, vilket han har gjort två gånger.

Djokovic började sin yrkeskarriär 2003. Vid 20 års ålder avbröt han Roger Federers och Rafael Nadals rad med 11 majors i rad för att vinna sin första Grand Slam-titel vid Australian Open 2008. År 2010 separerade Djokovic sig också från resten av herrtennis för att gå med Federer och Nadal i Big Three, gruppen med tre spelare som har dominerat herrtennis i mer än ett decennium.[a] 2011 rankades Djokovic som nr. 1 för första gången, vinna tre av fyra majors och en säsongsrekord med fem Masters-evenemang. Han förblev den bästa spelaren i herrtennis under resten av decenniet, ledde turnén i major- och Masters-titlar och vann fyra av sina fem titlar på ATP-finalen i följd från 2012 till 2015. Efter fyra år i rad slutar på nr. 3 till 2010 slutade Djokovic nr. 1 i sex år och Nej. 2 i tre år under det kommande decenniet.

Djokovic hade ytterligare ett karriärår 2015 och nådde femton finaler i rad, inklusive alla fyra stora finalerna och åtta Masters-finaler, vann tre majors och en säsongrekord med sex Masters-evenemang samt ATP-finalen. Året efter vann han 2016 Open för att slutföra karriären Grand Slam och Grand Slam utan kalenderår. Han blev också den första manliga spelaren sedan Rod Laver 1969 som innehöll alla fyra stora titlarna på en gång och den enda i historien som gjorde det på tre olika ytor. Genom att vinna French Open 2021 blev han den första manliga spelaren i Open Era som uppnådde karriären Grand Slam två gånger. Hans titelkörning vid Wimbledon Championships 2021 följande månad gav honom skillnaden att vara den första mannen sedan Laver 1969 som vann årets tre första Grand Slams.

Djokovic representerar Serbien och har ledat det serbiska laget till sin första Davis Cup-titel 2010 och till den första ATP Cup-titeln 2020. Han vann bronsmedaljen för Serbien vid OS i Peking 2008. Han har vunnit priset Laureus World Sportsman of the Year fyra gånger och är också mottagare av Order of St. Sava, ordningen av Karađorđe’s Star och Republika Srpska ordning. Utanför tävlingen var Djokovic den tidigare ATP-spelarrådets president och är också en aktiv filantrop.[I augusti 2020 tillkännagav Djokovic och Vasek Pospisil bildandet av Professional Tennis Players Association (PTPA) som den första spelaren-föreningen i tennis, med hänvisning till behovet av att spelare ska ha mer inflytande på turnén och förespråkar för bättre prispengar struktur för lägre rankade spelare.

Novak Djokovic hyllar Roger Federer, Rafael Nadal efter att ha vunnit 20: e Grand Slam-kronan

Wimbledon 2021: Novak Djokovic, som vann en rekordjämlik 20 Grand Slam på söndag, krediterade sina ärke-rivaler Roger Federer och Rafael Nadal för att hjälpa honom att stärka hans taktik och mentala förmåga. Världen nr. 1 betonade att den “otroliga resan” inte kommer att sluta när som helst snart.

Höjdpunkter

  • Novak Djokovic utjämnade Roger Federer och Rafael Nadals sammanfattning av 20 Grand Slams
  • Djokovic krediterade Federer och Nadal för att hjälpa honom att bli starkare
  • Djokovic vann sin sjätte Wimbledon-krona och besegrade Italiens Berrettini på söndag

GOAT-debatten har varit bra och verkligen på och Novak Djokovic, förutom att äta gräs vid Center Court efter hans Wimbledon 2021-krona, har visat tillräckligt under åren att han är där uppe med Roger Federer och Rafael Nadal. Efter att ha vunnit sin sjätte Wimbledon-titel på söndag, World No. 1 hyllade sina ärke-rivaler.

Novak Djokovic utklassade Italiens Matteo Berrettini i singelfinalen för män vid All England Court på söndag för att jämställa Roger Federer och Rafael Nadal på 20 Grand Slams – ett gemensamt rekord för Open Era i singeltennis för män. Djokovic har varit obesegrad på Wimbledon i 21 matcher nu när han försvarade sin krona och tog sin summa till 6 titlar på gräset Grand Slam.

Tenniskarriär

2001–03: Juniors

Som medlem i det jugoslaviska landslaget nådde Djokovic finalen i Junior Davis Cup 2001 för spelare under 14 år, där han tappade sin match i singlar. I juniorer sammanställde han en singelvinst / förlustrekord på 40–11 (och 23–6 i dubbel) och nådde en kombinerad juniorvärldsrankning av nr. 24 i februari 2004. Vid Grand Slam-turneringarna var hans bästa utställning på Australian Open där han nådde semifinalen 2004. Han spelade också på French Open och US Open juniorevenemang 2003.

2003–05: Början av yrkeskarriär

Djokovic blev professionell 2003 genom att gå in i ATP Tour, ungefär då Roger Federer och Rafael Nadal etablerade sig som de två dominerande spelarna i herrtennis. I början av sin professionella karriär spelade han främst i Futures och Challenger-turneringar och vann tre av varje typ från 2003 till 2005. Hans första turneringsnivå var Umag 2004, där han förlorade mot Filippo Volandri i omgången av 32.

Djokovic gjorde sitt första Grand Slam-turneringsutseende genom att kvalificera sig till Australian Open 2005, där han besegrades av den eventuella mästaren Marat Safin i första omgången i raka uppsättningar, efter att ha besegrat den framtida rivalen Stan Wawrinka i kvalet. Han fortsatte med att nå den tredje omgången av både Wimbledon och US Open, och kom tillbaka från två uppsättningar för att besegra Guillermo García-López i den förra och slog Gaël Monfils och Mario Ančić i den senare. Djokovic deltog i fyra Masters-evenemang och kvalificerade sig för två av dem, hans bästa prestanda kom i Paris, där han nådde tredje omgången och besegrade fjärde frön Mariano Puerta längs vägen.

1 thought on “Novak Djokovic Bio ❤”

Leave a Comment