Rafael Nadal Bio ❤

Spansk tennisspelare

Rafael “Rafa” Nadal Parera (född 3 juni 1986) är en spansk professionell tennisspelare. Han är rankad som värld nr. 3 av Association of Tennis Professionals (ATP), har rankats som nr. 1 i ATP-rankingen i 209 veckor och har avslutats som årets slut nr. 1 fem gånger. Nadal har vunnit 20 Grand Slam-singeltitlar för män, en rekord på hela tiden delad med Roger Federer och Novak Djokovic och 36 Masters 1000-singeltitlar för män, en rekord som delas med Novak Djokovic. Hans 13 French Open-titlar är i synnerhet ett rekord vid varje turnering. Nadals dominans på lera framhävs också av 62 av hans 88 ATP-singeltitlar som kommer på ytan, inklusive 26 av hans 36 ATP Masters-titlar, och hans 81 segrar i rad på lera är den längsta en-yte-seger i Open Era.

Från barndomen genom större delen av sin professionella karriär tränades Nadal av sin farbror Toni. Han var en av de mest framgångsrika tonåringarna i ATP Tour-historien och nådde nr. 2 i världen vid 19 års ålder och vann 16 titlar, inklusive hans första French Open och sex Masters-evenemang. Nadal blev nr. 1 för första gången 2008 efter hans första stora seger av lera mot den länge topprankade Federer, hans främsta rival till och med 2010, i en historisk Wimbledon-final. Han vann också en olympisk guldmedalj i singlar det året i Peking och avslutade sedan karriären Grand Slam på US Open 2010 det enda året där han vann tre majors. Med sin olympiska guldmedalj är han också en av endast två manliga spelare som slutför karriären Golden Slam.

Land: Spanien
Ålder: 35
Födelsedatum: 3 juni 1986
Födelseort: Manacor, Mallorca,
SpainResidence: Manacor, Mallorca, Spanien
Höjd: 6 fot. 1 tum. (1,85 meter)
Vikt: 187 kg. (85 kilo)
Spelar: Vänsterhand
3 SINGLES RANK
515 DUBBLER RANK

Under det kommande decenniet framträdde Novak Djokovic som Nadals främsta rival. De två har mött varandra 58 gånger (inklusive nio stora finaler), det mest i herrarnas Open Era-historia. Sedan Djokovic besegrade Nadal i tre stora finaler i rad mellan French Open-turneringarna 2011 och 2012, har Nadal kämpat på Wimbledon och har inte vunnit ytterligare en Australian Open. Han har fortsatt sin dominans på French Open genom att vinna minst fyra titlar i rad en andra och tredje gång, samtidigt som han vann ytterligare tre US Open-titlar. Han band Federers rekord för de flesta Grand Slam-singeltitlarna för män vid French Open 2020.

Nadal är den enda vänsterhänta medlemmen av de stora tre. En av hans huvudstyrkor är hans förhand, som han rutinmässigt träffar med extremt tung toppspinn i svåra vinklar att återvända. Han är en av de bästa på att bryta serve, och uppträder regelbundet bland turnéledarna i procent av returspel, returpoäng och poäng som vunnit. Nadal har vunnit Stefan Edberg Sportsmanship Award fyra gånger och var årets Laureus World Sportsman 2011 och 2021. Han representerar Spanien och har en olympisk guldmedalj i både singlar och dubblar. Han har också ledat Spanien Davis Cup-laget till fem titlar medan han spelade tillsammans med andra topp 10-spelare inklusive David Ferrer och hans framtida tränare Carlos Moyá. Utanför tävlingen öppnade Nadal en tennisakademi i sin hemstad Mallorca och är också en aktiv filantrop.

RUNDT OPPONENT RESULTAT SCORE
1: a Alexei Popyrin W 6-3, 6-2, 7-6 (7-3)
2: a Richard Gasquet W 6-0, 7-5, 6-2
3: e Cameron Norrie W 6-3, 6-3, 6-3
4: e Jannik Sinner W 7-5, 6-3, 6-0

Mästerskap spelade: 14
Bästa singlar: W, (2008, 2010)
Bästa dubblar: 2, (2005)
Years Turned Pro: 2001
Karriärmatchningar vann: 1027
Karriärmatchningar förlorade: 208
High Rank for Singles: 1
High Rank for Doubles: 26
Karriärprispengar: $ 124 937 195 USD

Tenniskarriär

2001–2004: Tidig karriär och Davis Cup-titel

Nadal blev professionell vid 15 års ålder och deltog i två evenemang på ITF juniorkretsen. Den 29 april 2002, vid 15 år och 10 månader, världen nr. 762 Nadal vann sin första ATP-match, besegrade Ramón Delgado och blev den nionde spelaren i Open Era för att göra det före 16 års ålder.

2001 avslutade Nadal året med en Challenger-seriens rekord på 1–1 i singlar utan titlar eller finaler. Han deltog inte i några dubbelutmanare-evenemang. På ITF Futures var Nadals rekord 7–5 i singlar och 1–2 i dubbel, utan titlar eller finaler.]

2002, 16 år gammal, nådde Nadal semifinalen i Boys ‘Singles-turneringen på Wimbledon, i sitt första ITF-juniorevenemang. Samma år hjälpte han Spanien att besegra USA i finalen i Junior Davis Cup i sitt andra och sista uppträdande på ITF juniorkretsen. Nadals Challenger-rekord 2002 var 4–2 i singlar utan titlar. Han deltog inte i några dubbelutmanare-evenemang. Nadal avslutade året med en Futures-rekord på 40–9 i singlar och 10–9 i dubbel. Han vann 6 singelturneringar på denna nivå, inklusive 5 på lera och 1 på hårda banor. Han nådde inte några dubbelfinaler.

Nadal gick också in i lera-domstolen Mallorca Open, en del av ATP International Series, i slutet av april som ett jokertecken, där han deltog i både singlar och dubblar. I singlar vann Nadal sin första ATP-match någonsin och besegrade Ramón Delgado i omgången av 32. Han besegrades sedan i 16-omgången av Olivier Rochus. I dubbelspel besegrades Nadal och hans partner, Bartolomé Salvá Vidal, i första omgången av David Adams och Simon Aspelin.

Rafael Nadal singelrankade historikdiagram till och med januari 2020

Singlar rangordnade sammansatta historikdiagram till och med januari 2020 (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic)
2003 vann Nadal två Challenger-titlar och slutade året rankat som nr. 49. Han vann ATP Newcomer of the Year Award. I sin Wimbledon-debut 2003, han blev den yngsta mannen som nådde tredje omgången sedan Boris Becker 1984. Efter Wimbledon deltog Nadal på Bastad, där han förlorade mot Nicolas Lapentti i kvartfinalen, och i Stuttgart, där han förlorade mot Fernando Gonzalez i 32-omgången. Slutligen, på Umag, förlorade han mot Carlos Moya i semifinalen.

Efter att ha spelat ytterligare två Challenger-evenemang, de sista Challenger-turneringarna i sin karriär, avslutade Nadal sin kampanj 2003 med tre förluster i första omgången i ATP-evenemang. Nadal tävlade också i sju dubbelturneringar 2003 och vann sin första ATP-titel (dubblar eller singlar) vid lerbanan Kroatien Open i Umag, där han samarbetade med Álex López Morón för att besegra Todd Perry och Thomas Shimada i raka uppsättningar i finalen.
2004 började med ett dubbelmästerskap tillsammans med Tommy Robredo på Maharashtra Open. I singlar nådde Nadal tredje omgången av Australian Open 2004 där han förlorade i tre uppsättningar mot australiensiska Lleyton Hewitt. Senare samma år spelade den 34: e rankade 17-åringen den första av många matcher mot Roger Federer, sedan rankad som nr. 1, på Miami Open, och vann i raka uppsättningar, innan han förlorade mot Fernando González i fjärde omgången. Han var en av de sex spelarna som besegrade Federer det året (tillsammans med Tim Henman, Albert Costa, Gustavo Kuerten, Dominik Hrbatý och Tomáš Berdych).

Han missade det mesta av lerbana säsongen, inklusive French Open, på grund av ett stressfraktur i hans vänstra fotled. I augusti vann Nadal sin första ATP-singeltitel på Prokom Open genom att besegra José Acasuso i finalen i två uppsättningar.

Nadal, 18 år och sex månader, blev den yngsta spelaren som registrerade en singelseger i en Davis Cup-final för en vinnande nation. Genom att slå Nej. 2 Andy Roddick, han hjälpte Spanien att klara 2004-titeln över USA i en 3–2 seger. Han avslutade året rankat som nr. 51.

Leave a Comment