Roger Federer Bio ❤

Schweizisk tennisspelare

Roger Federer (född 8 augusti 1981) är en schweizisk professionell tennisspelare. Han är rankad som nr. 9 i världen av Association of Tennis Professionals (ATP). Han har vunnit 20 Grand Slam-singeltitlar för män, en rekord som delas med Rafael Nadal och Novak Djokovic. Federer har varit värld nr. 1 i ATP-rankingen totalt 310 veckor – inklusive rekord 237 veckor i rad – och har avslutats som årets slut nr. 1 fem gånger. Federer har vunnit 103 ATP-singeltitlar, den näst största genom tiderna bakom Jimmy Connors och inklusive ett rekord sex ATP-finaler.

Federer har spelat i en era där han dominerade herrtennis tillsammans med Rafael Nadal och Novak Djokovic, som kollektivt har kallats de stora tre och anses allmänt vara tre av de största tennisspelarna genom tiderna. En Wimbledon juniormästare 1998 vann Federer sin första Grand Slam singeltitel på Wimbledon 2003 vid 21 års ålder. 2004 vann han tre av de fyra stora singeltitlarna och “ATP-finalen, en prestation som han upprepade 2006 och 2007. Från 2005 till 2010 gjorde Federer 18 av 19 stora singelfinaler. Under detta intervall vann han sina femte titlar i rad på både Wimbledon och US Open. Han avslutade karriären Grand Slam på French Open 2009 efter tre tidigare löpare till Nadal”, hans främsta rival fram till 2010. Vid 27 års ålder överträffade han också Pete Sampras dåvarande rekord med 14 Grand Slam-singeltitlar för män på Wimbledon 2009.

Även om Federer förblev i topp 3 under större delen av 2010-talet, slutade framgången för Djokovic och Nadal i synnerhet hans dominans över gräs och hårda domstolar. Från mitten av 2010 till slutet av 2016 vann han bara en större titel. Under denna period ledde Federer och Stan Wawrinka Schweiz Davis Cup-laget till sin första titel 2014, vilket ökade guldmedaljen de vann tillsammans i dubblar vid OS i Peking 2008. Federer har också en silvermedalj i singlar från London-OS 2012, där han avslutade platsen till Andy Murray.

Efter att ha tagit ett halvt års ledighet i slutet av 2016 för att återhämta sig från knäoperationen, hade Federer en renässans vid majors. Han vann ytterligare tre Grand Slam-singeltitlar under de kommande två åren, inklusive Australian Open 2017 över Nadal och en herrarnas singelrekord åttonde Wimbledon-titel senare 2017. Han blev också den äldsta ATP-världen nr. 1 år 2018 vid 36 års ålder.

En mångsidig all-court-spelare, Federers uppfattade ansträngning har gjort honom mycket populär bland tennisfans. Ursprungligen saknade självkontroll som junior, förvandlade Federer sin uppförande på domstolen för att bli omtyckt för sin allmänna nåd och vann Stefan Edberg Sportsmanship Award 13 gånger. Han har också vunnit Laureus World Sportsman of the Year-utmärkelsen ett rekord fem gånger. Utanför tävlingen spelade han en viktig roll i skapandet av Laver Cup-lagtävlingen. Federer är också en aktiv filantrop. Han grundade Roger Federer Foundation, som riktar sig till fattiga barn i södra Afrika, och har delvis samlat in pengar genom utställningsserien Match for Africa. Federer är rutinmässigt en av de tio högst betalda idrottare i alla sporter och rankas först bland alla idrottare med 100 miljoner dollar i godkännandeintäkter 2020.

Roger Federer till Miss Tokyo

Roger Federer har meddelat att han kommer att missa denna månads Tokyo-OS på grund av en knäskada.

Publicering på Twitter, den fem gånger i slutet av världs nr. 1 sa: “Under grässäsongens säsong upplevde jag tyvärr ett bakslag med mitt knä och har accepterat att jag måste dra mig tillbaka från Tokyo Olympic Games. Jag är mycket besviken, eftersom det har varit en ära och höjdpunkt i min karriär varje gång jag har representerat Schweiz.

“Jag har redan börjat rehabilitering i hopp om att återvända till turnén senare i sommar. Jag önskar hela det schweiziska laget lycka till och jag kommer att rota hårt från långt. Som alltid Hopp Schwiz!”

Federer, som missade Rio de Janeiro Games 2016 på grund av sitt vänstra knä, genomgick två höger knäoperationer 2020 efter Australian Open.

Han återvände till Tour i Doha i mars i år och har en matchrekord på 9-4 från fem turneringsutflykter, med sitt bästa resultat som en körning till Wimbledon kvartfinal (l. till Hurkacz).

Den 28-tidiga ATP Masters 1000 mästaren vann en dubbel guldmedalj med Stan Wawrinka i Peking 2008 och en singel silvermedalj (l. till Murray) i London 2012.

PROFIL

 • Började spela tennis vid 8 års ålder
 • Debuterades på ATP Tour 1998 som en Wildcard-post i Gstaad
 • Mor är Lynette; Far är Robert; har en syster, Diana
 • Idoler som växte upp var Stefan Edberg, Boris Becker och Pete Sampras
 • Talar engelska, tyska, schweiziska tyska och franska
 • Gift fru, Mirka Vavrinec, 2009
 • Har fyra barn – två uppsättningar tvillingar – Myla och Charlene född 23 juli 2009 och Leo och Lenny född 6 maj 2014
 • Grundade Roger Federer Foundation 2003 som har investerat över 28,5 miljoner i utbildningsprogram i Afrika och –
 • Schweiz och når ut till 650 000 barn.

KAREER

 • Har rekordet för de flesta Grand Slam-mäns singelmästerskap med 20 titlar och har varit i 30 finaler
 • Har tillbringat ett rekord på 302 veckor på nr. 1; först nådde nr. 1 2004 efter att ha vunnit Australian Open genom att slå Marat Safin i finalen
 • Har vunnit rekord 33 ATP World Tour Awards inklusive ATP No. 1 fem gånger från 2004-2007, 2009; vann Arthur Ashe Humanitarian of the Year två gånger 2006 och 2013; vann Stefan Edberg Sportsmanship Award 12 gånger 2004-2009 och 2011-2016; röstade ATPWorldTour.com Fan Favorite för rekord 10 i rad
 • Vid 36 år gammal blev han den äldre världen nr. 1

Familj

Federer är gift med den tidigare Women’s Tennis Association-spelaren Miroslava Federer (née Vavrinec), som han träffade medan de båda tävlade om Schweiz vid OS i Sydney 2000. Vanligtvis kallad Mirka, gick hon i pension från turnén 2002 på grund av en fotskada.[17] De gifte sig på Wenkenhof Villa i Riehen nära Basel den 11 april 2009, omgiven av en liten grupp nära vänner och familj.[18] 2009 födde Mirka identiska tvillingflickor.[19] Federers hade ytterligare ett par identiska tvillingar 2014, den här gången pojkar.

Leave a Comment