Pete Sampras Bio ❤

Pete Sampras, USA

Amerikanischer Tennisspieler

Petros “Pete” Sampras (född 12 augusti 1971) är en amerikansk före detta professionell tennisspelare. Hans professionella karriär började 1988 och slutade på US Open 2002, som han vann, och besegrade den länge rival Andre Agassi i finalen; han är den enda mannen i Open Era som har vunnit den sista Grand Slam-turneringen där han tävlade. Sampras vann 14 Grand Slam-singeltitlar under sin karriär, vilket var en Open Era-rekord vid tidpunkten för hans pension: en då rekord sju Wimbledon-titlar, två Australian Opens och en gemensam Open Era-rekord fem US Open-titlar. Han är den sista amerikanska manliga spelaren som vann Wimbledon (2000).

Han vann totalt 64 singeltitlar. Han nådde först värld nr. 1 1993 och innehade den positionen i totalt 286 veckor (tredje hela tiden), inklusive en Open Era-rekord på sex på varandra följande årsskiftet nr. 1 ranking från 1993 till 1998. En högerhänt spelare med en ensam backhand, hans exakta och kraftfulla server fick honom smeknamnet “Pistol Pete”. 2007 infördes han i International Tennis Hall of Fame.

Professionell karriär

1988: Vänder professionell

Sampras blev professionell 1988, 16 år gammal, och avslutade året rankad som värld nr. 97 efter att ha börjat året på nr. 893. Hans första professionella match var en förlust för Sammy Giammalva, Jr. vid Ebel U.S. Pro Indoor i Philadelphia i februari. Men bara en vecka senare, vid Lipton International Players Championships i Miami, besegrade Sampras två topp-40 spelare

1989: Första Grand Slam-matchen vinner

Året efter förbättrade Sampras något sin ranking till ett årsslut nr. 81.15] Han förlorade i den första omgången av Australian Open 1989 till Christian Saceanu och, vid årets French Open, vann en Grand Slam singelmatch för första gången i sin karriär; i andra omgången förlorade han mot den eventuella mästaren och den amerikanska tonåringen Michael Chang i deras första match-up. Några veckor senare förlorade Sampras i den första omgången av Wimbledon till Todd Woodbridge.

1990: Första stora titeln på U.S. Open

Han förlorade mot Wilander i kvartfinalen i turneringen i Sydney. Vid Australian Open upprörd Sampras den tolfte rankade Mayotte i första omgången innan han förlorade till trettonde rankade Yannick Noah i fjärde omgången i fyra uppsättningar. Hans första professionella singeltitel kom i februari på Ebel U.S. Pro Indoor i Philadelphia, där han besegrade den sjätte rankade Andre Agassi, åttonde rankade Mayotte och artonde rankade Andrés Gómez i finalen. Denna titel höjde sin ranking till topp 20 för första gången. Sampras slutade 1990 på nr. 5, efter att ha börjat året rankat som nr. 61 strax före starten av Australian Open.

2002: 14: e major och pension

2002 fick Sampras en tidig utgång från Wimbledon och förlorade i andra omgången till nr. 145 snabbdomstolspecialist George Bastl i Schweiz. Efter den förlusten bad Sampras sin tidigare tränare Paul Annacone att återvända och träna genom US Open. Sampras hade en relativt dålig sommar fram till US Open och förlorade på Cincinnati till No. 70-rankade Wayne Arthurs i andra omgången och eliminerades sedan vid öppningsrundan på Long Island av No. 85. Paul-Henri Mathieu.

Tystnad runt stadion när Pete Sampras förbereder sig för att tjäna på matchpunkten vid Wimbledon. Det är en bekant miljö för amerikanen, en sju gånger mästare, men idag är annorlunda.

Sampras tjänar inte för seger den här gången. Förlorar denna punkt och han elimineras.

På den andra sidan av nätet väntar hans tonårsmotståndare, hår i en snygg ponnysvans, träpärlsmycken runt halsen. Det är hans första uppträdande framför Center Court-publiken.

Sampras kraschar en servering bred och börjar en laddning mot nätet, han vill följa upp med en signaturvolley. Men returen är för kraftfull och utanför hans räckvidd när den kommer ner på linjen. Allt händer så snabbt. Publiken brusar när den 19-åriga vinnaren faller till marken i vantro, ett fem-set epos på ett ögonblick. Han har slagit mästaren, hans idol.

“Spela, ställa in och matcha …

“Federer!”

Den 2 juli 2001, med världens nummer ett Sampras, då 29 år, förväntas vinna en femte raka Wimbledon-titel, hävdade Roger Federer en fantastisk seger i fjärde omgången. Det var ett genombrott ögonblick för en ung man som har gått vidare för att utnyttja sin hjältes anmärkningsvärda rekord på SW19.

Tjugo år senare är Federer nu en 20-tiders Grand Slam-vinnare. Han har vunnit Wimbledon åtta gånger – en mer än Sampras. Han kommer att spela vid årets turnering drygt en månad före sin 40-årsdag.

Här ser BBC Sport tillbaka på den Sampras-Federer match-up, den enda gången dessa två tennisstorheter skulle träffas på banan i en officiell match. Det var ett landmärkeögonblick i utvecklingen av det moderna spelet.

Sampras tog upp tennis efter att hans familj flyttade till södra Kalifornien 1978. Han visade omedelbart en talang för sporten, och hans föräldrar anlitade Peter Fischer, en barnläkare och amatörtennisspelare, för att träna sin son. Fischer, som aldrig tidigare tjänat som tränare, utvecklade en bekväm relation med Sampras och ledde honom framgångsrikt till de amerikanska juniors topprader. När Sampras var 14 år gammal, kom spelaren och tränaren överens om att han skulle byta från sin baslinjespel, som inkluderade en tvåhänt backhand, till ett serve-and-volley-spel. Sampras kämpade initialt med den nya metoden, särskilt den enhandiga backhanden.

men förändringen var slutligen en framgång. Sampras gick in i de professionella rankningarna 1988 och gjorde stadiga framsteg under de kommande två säsongerna. Vid U.S. Open 1990 markerade han sin ankomst som en av de bästa tennisspelarna och besegrade Andre Agassi, en annan begåvad ung amerikan som skulle vara Sampras främsta rival under stora delar av sin karriär, i finalen. Vid 19 års ålder var Sampras turneringens yngsta singelmästare för män.

Förlita sig på en överväldigande servering (klockad på mer än 200 km / h [120 mph]), en våldsam förhand och exceptionell domstolstäckning, gjorde Sampras anspråk på topplatsen i Association of Tennis Professionals ranking 1993 och förblev där till och med 1998. Under den tiden vann han 11 stora titlar och var medlem i det amerikanska laget som vann Davis Cup 1995. Efter sin överraskande seger på U.S. Open 2002 spelade Sampras inte i en annan turnering och 2003 gick officiellt tillbaka från professionell tennis. Men han tävlade därefter på seniorturnén. Han togs in i International Tennis Hall of Fame 2007.

Den andra måndag av Wimbledon kallas ‘Manic Monday’. Alla 32 män och kvinnor som är kvar i singeldragningarna är planerade att spela samma dag och upprörelser är mycket förväntade. Fortfarande var det bara ett fåtal som kan ha förväntat sig en på Center Court.

Leave a Comment