Aisam-ul-Haq Qureshi Bio ❤

Pakistansk tennisspelare

Aisam-ul-Haq Qureshi (född 17 mars 1980) är en pakistansk professionell tennisspelare. Han är för närvarande Pakistans toppspelare. En topp-10 dubbelspelare, hans högsta singelrankning var nr. 125. Han är den enda pakistanska tennisspelaren som nådde finalen i en Grand Slam, vilket han gjorde 2010, tävlade i både blandade dubblar (samarbeta med Květa Peschke) och herrdubblar (samarbetar med Rohan Bopanna) vid US Open.

Som Pakistans nr. 1, Qureshi har traditionellt ledat Pakistans Davis Cup-kampanjer. Efter att ha chockat Nya Zeeland i Asia / Oceania Zone Group I andra omgången 2004 för att överleva nedflyttningen, tog han dem till World Group Play-Offs för första gången 2005, innan de slogs av Chile. Han har vunnit de flesta Davis Cup-matcherna för Pakistan, som är den mest framgångsrika singel- och dubbelspelaren från sitt land någonsin. Han är också en del av de mest framgångsrika dubbelparringarna för Pakistan (med Aqeel Khan) i landets idrottshistoria.

Ålder: 41 (1980.03.17)
Turned Pro: 1998
Vikt: 82 kg
Höjd: 183 cm
Födelseplats: Lahore, Pakistan
Bostad: Lahore, Pakistan
Spelar: Högerhänt, enhänt backhand
Tränare: Robert Davis, Jalil Khan, Abid Ali Akbar

SPELARE BIO

Smeknamn är Somi.
Tyckte om cricket och simning före 12 års ålder, när han började spela tennis.
Talar Urdu, Punjabi och engelska.
Fader, Ihtsham-ul-Haq, är en affärsman och presenterade Prince Henrik Medal of Honor av Royal Kingdom of Denmark.
Mor, Nosheen Ihtsham, var en gång Pakistans nr. 1 tennisspelare; bror, Zain; syster, Shiza Hassan.
Utbildad vid Punjab University Lahore.
Favoritytan är gräs, skott är backhand volley och turneringen är Wimbledon.
Idoler som växte upp var Stefan Edberg och Boris Becker.
Hobbyer inkluderar att lyssna på musik, titta på filmer, spela fotboll och spendera tid med brorson.
Om han inte var en tennisspelare, skulle han ha varit en cricketer eller pilot.
Stöder Liverpool och Real Madrid fotbollsklubbar.
Favoritsportpersonligheter är Michael Jordan och Mohammad Ali.
Kör “Haq Foundation” och “Stop War Start Tennis”, som främjar fred genom tennis och hjälper krigsoffer att återuppta en aktiv livsstil. Stop War Start Tennis fick ett ATP ACES för välgörenhetsbidrag för $ 15 000 under 2018.
Under COVID-19-pandemin tillhandahöll rationspåsar för 1 000 pakistanska familjer i behov, som innehöll tillräckligt med mjöl, ris, olja, korn, te, mjölk och tvål för en familj på fem.
Mottagare av presidentens pris för resultat av Pakistans regering 2004, Arthur Ashe Humanitarian of the Year Award 2002 och 2010, 3 guldmedaljer vid 1: a islamiska solidaritetsspel i Saudiarabien 2005 och Salam Pakistan Youth Award av Pakistans president 2007.
Löpare för Anne Frank Award 2003 för moraliskt mod av Anne Frank Trust.
Valt som en “Champion of Peace” 2010 av Peace and Sport World Forum i Monaco.
Röstade ”Most Stylish Sportsman” i Pakistan 2011.

Tidigt liv

Aisam-ul-Haq Qureshi föddes i en Punjabi-familj och växte upp i Lahore, Pakistan; simning, spela cricket och fotboll är hans favorit tidsfördriv på hans alma-mater Crescent Model Higher Secondary School. Han började spela tennis sent vid 14 års ålder, när hans morfar och första tränare, Khawaja Iftikhar Ahmed, en före detta tio gånger nationell mästare, tog honom till en tennisklubb i Model Town, Lahore.

Hans morfar, Khawaja Iftikhar Ahmed, var mästaren i hela Indien, i Brittiska Indien före Pakistans självständighet 1947. Hans mor, Nosheen Ihtsham, var också en före detta tennismästare för kvinnor. Vid 16 års ålder sponsrade ITF honom i två år. Han vann Pakistan International Junior Championships och vann vidare Casablanca Cup i Mexiko och LTA International Junior Championships i Roehampton, där han slog Olivier Rochus, Andy Ram och Taylor Dent. I World Super Junior Championships slog han Andy Roddick. Som 18-åring var han topp-20 juniorspelare och bestämde sig för att bli proffs.

Aisam utbildades vid universitetet i Punjab.

Spelstil

Qureshi föredrar de snabbare gräsplanerna och har sett sin största framgång på gräs och hårda domstolar. Hans spelstil är serve-and-volley, och förlitar sig på hans serve för att vinna honom poäng genom att sätta press på sina motståndare.

Sponsring

Qureshis kläder och skor sponsor är Lotto. Den 29 mars 2008 undertecknade Aisam ett avtal med Pepsi om sponsring av tränare under ett år. Han blev den första pakistanska idrottsmannen som inte var en cricketer som spelade i en Pepsi-annons och blev en av deras varumärkesambassadörer.

Utmärkelser och utmärkelser

Qureshi samarbetade med den israeliska spelaren Amir Hadad under Wimbledon och US Open-turneringarna 2002. Han är nu medlem i klubben “Champions for Peace”, en grupp på 54 idrottare som har åtagit sig att tjäna fred i världen genom sport, skapad av Peace and Sport, en Monaco-baserad internationell organisation.

I november 2010 utnämndes Aisam till FN: s utvecklingsprogram (UNDP) goodwillambassadör.

Aisam tilldelades årets Arthur Ashe Humanitarian, 2010 tillsammans med sin dubbeltennispartner Rohan Bopanna i Indien. Tillsammans med Bopanna fick Qureshi priset “Peace and Sport Image of the Year” 2010, i erkännande av deras dedikerade ansträngningar för att sprida budskapet om fred genom idrott. Qureshi och hans dubbelpartner Bopanna skapade också en kampanj, “Stop War Start Tennis”, med sitt mål att spela en match på gränsen mellan Indien och Pakistan.

Han fick också Pakistans presidentpris för prestanda 2002, Salam Pakistan Youth Award av Pakistans president 2007 och blev tvåa för Anne Frank Award 2003 för moralisk mod av Anne Frank Trust, Storbritannien .
2011 tilldelades han Lux Style Award för mest stilfulla idrottspersoner.

Spelaröversikt

Karriärmatcher vann: 34
År hittills vann matcher: 1
Hög rankning för singlar: 125
Högt rankningsdatum för singlar: 10 december 2007
Karriär fördubblar titlar: 18
Karriärmatcher förlorade: 27
Hög rankning för dubbel: 8
Högt rankningsdatum för dubblar: 6 juni 2011
År hittills prispengar för dubblar: $ 78 765 USD
Karriärprispengar: 3 380 213 USD

Leave a Comment