Dominic Thiem Bio ❤

Österrikisk tennisspelare

Dominic Thiem (född 3 september 1993) är en österrikisk professionell tennisspelare. Han har rankats så högt som världen nr. 3 i singlar av Association of Tennis Professionals, som han först uppnådde i mars 2020. Han är den näst högst rankade österrikiska spelaren i historien, bakom den tidigare världen nr. 1 Thomas Muster. Han har vunnit 17 ATP Tour-singeltitlar, inklusive en Grand Slam-titel vid US Open 2020 där han kom tillbaka från två uppsättningar för att besegra Alexander Zverev i finalen. Med segern blev Thiem den första manliga spelaren som föddes på 1990-talet och gjorde anspråk på en Grand Slam-singeltitel, liksom den första österrikern som vann en US Open-titel.

Han hade tidigare nått tre andra Grand Slam-finaler och förlorat vid French Open 2018 och 2019 till Rafael Nadal och på Australian Open 2020 till Novak Djokovic. Thiem blev också tvåa vid ATP-finalen 2019 och 2020, där han förlorade mot Stefanos Tsitsipas respektive Daniil Medvedev.

Som junior rankades Thiem så högt som nr. 2 i världen. Han blev tvåa i French Open Boys-turneringen 2011 och vann 2011 Orange Bowl. Som professionell bröt han in i topp 100 för första gången 2014. 2015 vann han sin första ATP-titel på Open de Nice Côte d’Azur 2015 i Frankrike. Nästa år nådde han sin första Grand Slam-semifinal vid French Open 2016. På så sätt gick han först in i topp tio på världsrankingen, där han sedan dess varit en fast fixtur. Han fortsatte sin första ATP Tour Masters 1000-final 2017 på Madrid Open, innan han nådde sin första Grand Slam-final året efter. Thiem vann sin första Masters 1000-titel på Indian Wells Masters 2019 och slog Roger Federer i finalen.

Thiem har några av de största marksträckorna på turnén och slår konsekvent stort med både sin förhand och sin ensamstående backhand. Generellt tänkt på som en baseliner har han lagt till mer variation med användning av skiva backhand och mer netplay sedan han lägger till tränare Nicolás Massú till sitt lag i mars 2019. Vid 1,85 m (6 fot 1 tum) har han en servering som når upp till 233 km / h, som han ofta använder för att sätta upp effektiva två-stansar. Han vann den österrikiska idrottsmannen för året för 2020, fjärde gången en tennisspelare vann priset sedan skapandet 1949.

Ålder: 27 (1993.09.03)
Turned Pro: 2011
Vikt: 174 kg (79 kg)
Höjd: 185 cm
Födelseplats: Wiener Neustadt, Österrike
Bostad: Lichtenworth, Österrike
Spelar: Högerhänt, enhänt backhand
Tränare: Nicolas Massu

Thiem drar tillbaka från Wimbledon

Dominic Thiem tillkännagav på torsdag sitt tillbakadragande från Wimbledon på grund av en höger handledsskada som han lidit under sin match tisdag vid Mallorca Championships.

“Jag kommer att göra allt som läkarna säger för att återhämta sig så snabbt som möjligt,” sade Thiem. ”De har informerat mig om att jag kanske är ute i flera veckor, men jag kommer att göra mitt bästa för att snart vara tillbaka på domstolen.”

Tester i Barcelona fann att den österrikiska stjärnan har en “frigöring av den bakre manteln på ulnarsidan av höger handled”. Han kommer att bära en splint i fem veckor, och Dr. Angel Ruiz Cotorro och hans team kommer att övervaka Thiems framsteg.

27-åringen är 9-9 på säsongen och nr. 5 spelare i FedEx ATP-rankning.

Thiems säsong 2020 stängde inte för illa, med en kvartfinal körning på French Open några veckor senare – efter att inte ha spelat några lerauppvärmningsevenemang – och sedan ett tre-set nederlag mot Daniil Medvedev i finalen av ATP-finalen. Det verkade som om Thiem, tillsammans med Medvedev och Zverev, skulle leda anklagelsen mot de “stora tre” i år.
Men Thiems säsong 2021 har drabbats av så många snags att nu – efter att skada tvingat honom ur Wimbledon – är det värt att överväga vad som finns kvar av det.

Tidigt liv och bakgrund

Thiem föddes i Wiener Neustadt, Österrike den 3 september 1993 till Wolfgang och Karin Thiem, som båda är tennistrenare. Han har en yngre bror, Moritz Thiem, som också är en professionell tennisspelare. Thiem växte upp i Lichtenwörth och började spela tennis när han var sex år gammal.

Thiems far, Wolfgang, började arbeta som tränare på Günter Bresnics akademi i Wien 1997, då Thiem bara var tre år gammal. Bresnik blev Thiems tränare formellt från nio års ålder. Det var Bresnik som rådde förändringen av Thiems tvåhänderna backhand till en enhänt backhand när han var 12 år gammal. Bresnik har sagt att Thiems juniorresultat tog ett dopp i ungefär ett år medan stroke utvecklades. Thiem kämpade med hälsoproblem när han var 17 år gammal, vilket han tillskrev en stor tillväxtspurt på 16 centimeter (6 tum) som han hade det året.

Juniorkarriär

Thiem deltog i sitt första evenemang på International Tennis Federation (ITF) juniorkrets i början av 2008 när han var 14 år. Thiem nådde en ITF Junior Circuit ranking av världsnr. 2 (kombinerade singlar och dubblar) den 3 januari 2011. Han spelade inte många evenemang 2008 och återvände med ett mer fullständigt schema 2009. Han vann sin första juniortitel på Preveza Cup, en klass 5-turnering som hölls på hård domstol i Grekland. Thiem följde detta med en annan titel 2009 på Grawe Junior Cup, en något högre nivå 4-turnering, på lera i Kroatien.

2010 vann Thiem sin första klass 1-turnering på lera på Country Club Barranquilla Open, i Columbia, utan att släppa en uppsättning. Han följde detta med en titel i Peru på klass 2 Inka Bowl och en annan klass 1-titel på den 32: e Torneo Internazionale “Citta ‘Di Santa Croce” Mauro Sabatini i Italien. Han blev åttonde på franska Open Junior Championships 2010 men förlorade i första omgången mot Ashley Hewitt. Han förlorade också i den första omgången av US Open Junior Championships innan han vann XXIV Yucatan World Cup 2010 och Eddie Herr International Junior Tennis Championships rygg mot rygg.

Thiem nådde andra omgången vid Australian Open Junior Championships i början av 2011. I maj nådde han finalen i 2011 French Open boys-evenemanget och förlorade en nära final till Björn Fratangelo, i tre uppsättningar. Han vann nästa turnering han spelade, den 12: e Gerry Weber Junior Open, en klass 2-turnering som hölls på gräs. Han förlorade i tredje omgången av Junior Championships, Wimbledon, och i första omgången på US Open Junior Championships 2011 .

Leave a Comment