Jimmy Connors Bio ❤

Jimmy Connors celebrates his five set victory

Amerikansk tennisspelare

James Scott Connors (född 2 september 1952) är en amerikansk före detta värld nr. 1 tennisspelare. Han höll topp Association of Tennis Professionals (ATP) ranking för en då rekord 160 veckor i rad från 1974 till 1977 och en karriär totalt 268 veckor. Han är den första manliga spelaren som har varit Nej. 1 i över 200 veckor. I kraft av sin långa och produktiva karriär har Connors fortfarande tre framstående Open Era-singlar för män: 109 titlar, 1 557 matcher spelade och 1 274 matchvinnar. Hans titlar inkluderar åtta majors (joint Open Era spelar in fem US Open-titlar, två Wimbledon-titlar, en Australian Open-titel), tre mästerskap i slutet av året och 17 Grand Prix Super Series-titlar. 1974 blev han den andra mannen i Open Era som vann tre majors under ett kalenderår och fick inte delta i det fjärde, French Open. 1982 vann han både Wimbledon och US Open och anses vara den världsnära spelaren för det året, utöver 1974 och 1976. Han gick i pension 1996 vid 43 års ålder.

DOB: (1952.09.02)
Turned Pro: 1972
Vikt: 155 kg (70 kg)
Höjd: 178 cm
Födelseplats: Belleville, IL, U.S.A .
Bostad: Belleville, IL, U.S.A .
Spelar: Vänsterhänt, tvåhänt backhand

Tidiga år

Connors växte upp i East St. Louis, Illinois, över Mississippi-floden från St. Louis, och uppföddes katolsk. Under sin barndom tränades han och tränades av sin mor och mormor. Han spelade i sitt första amerikanska mästerskap, de amerikanska pojkarnas 11-och-under 1961, då han var nio år gammal. Connors mamma, Gloria, tog honom till södra Kalifornien för att tränas av Pancho Segura, med början vid 16 års ålder 1968. Han och hans bror, John “Johnny” Connors, deltog i St. Phillips klassskola.

Connors vann Junior Orange Bowl i både 12- och 14-åriga kategorier och är en av endast nio tennisspelare som vann Junior Orange Bowl-mästerskapet två gånger i sin 70-åriga historia. 1970 spelade Connors sin första seger i den första omgången av Pacific Southwest Open i Los Angeles och besegrade Roy Emerson. 1971 vann Connors NCAA-singeltiteln som Freshman medan han deltog i UCLA och uppnådde allamerikansk status.

Han blev professionell 1972 och vann sin första turnering, Jacksonville Open. Connors fick ett rykte som maverick 1972 när han vägrade att gå med i den nybildade Association of Tennis Professionals (ATP) facket som omfamnades av de flesta manliga professionella spelare, för att spela i och dominera en serie mindre turneringar organiserade av Bill Riordan, hans chef. Connors spelade emellertid i andra turneringar och vann 1973 U.S. Pro Singles, hans första betydande titel, och kastade Arthur Ashe i en fem-set final, 6–3, 4–6, 6–4, 3–6, 6–2.

Toppår

Connors vann åtta Grand Slam-singelmästerskap: fem US Open, två Wimbledons och en Australian Open. Han deltog inte i French Open under sina toppår (1974–78), eftersom han förbjöds att spela vid evenemanget 1974 på grund av hans förening med World Team Tennis (WTT). och under de andra fyra åren var antingen förbjudet eller valde att inte delta. Han spelade bara i två Australian Opens under hela sin karriär och vann den 1974 och nådde finalen 1975. Få högt rankade spelare, bortsett från australierna, reste till Australien för det evenemanget fram till mitten av 1980-talet.

1974 var Connors den dominerande spelaren och innehade ATP No. 1 ranking i slutet av året. Han hade en rekord 99–4 samma år och vann 15 turneringar av de 21 han gick in, inklusive tre av de fyra Grand Slam singeltitlarna. Som noterats, French Open tillät inte Connors att delta på grund av hans förening med World Team Tennis (WTT) men han vann Australian Open, som började i slutet av december 1973 och avslutades den 1 januari, 1974, besegra Phil Dent i fyra uppsättningar, och slog Ken Rosewall i raka uppsättningar i finalen i både Wimbledon och US Open och förlorade bara 6 och 2 matcher, respektive, i de finalerna. Hans uteslutning från French Open förnekade honom möjligheten att bli den andra manliga spelaren i Open Era, efter Rod Laver, att vinna alla fyra Major singeltitlar under ett kalenderår. Han valde att inte delta i säsongsslutande Masters Cup mellan världens åtta bästa spelare och var inte berättigad till VM-tennis (WCT) -finalen eftersom han inte tävlade i WCT: s ordinarie turneringar.

Under den öppna eran är Connors en av endast sex män som vann tre eller fler Grand Slam-singeltitlar under ett kalenderår. De andra är: Rod Laver som vann Grand Slam 1969; Mats Wilander vann australierna, French och US Open 1988; Roger Federer vann australierna, Wimbledon och US Open 2004, 2006 och 2007; Rafael Nadal vann fransmännen, Wimbledon, och US Open 2010; och Novak Djokovic vann australierna, Wimbledon, och US Open 2011 och 2015.

Connors nådde finalen i US Open på fem raka år från 1974 till 1978 och vann tre gånger med varje seger på en annan yta (1974 på gräs, 1976 på lera och 1978 på hårt). Han nådde finalen i Wimbledon fyra av fem år under sin topp (1974, 1975, 1977 och 1978). Trots att han inte fick spela eller välja att inte delta i French Open från 1974 till 1978, kunde han fortfarande nå semifinalen fyra gånger under de senare åren av sin karriär.

Jimmy Connors, med namnet James Scott Connors, (född 2 september 1952, East St. Louis, Illinois, USA), amerikansk professionell tennisspelare som var en av de ledande konkurrenterna på 1970- och början av 80-talet och var känd för sin intensitet och aggressiva spel. Under sin karriär vann han 109 singelmästerskap och rankades som nummer ett i världen under 160 veckor i rad.

1982 upplevde Connors en återupplivning när han besegrade John McEnroe i fem nära uppsättningar för att vinna Wimbledon och Ivan Lendl för att vinna US Open, varefter han återvände ATP No. 1 ranking. Han nådde också semifinalen i Masters Cup och vann fem andra turneringar. Efter handel med nr. 1 rankad fram och tillbaka med McEnroe, han avslutade året rankat som nr. 2 poäng tjänade, men han utsågs till årets spelare av ATP och de flesta andra myndigheter på grund av hans segrar på Wimbledon och US Open. 1983 handlade Connors, McEnroe och Lendl nr. 1 ranking flera gånger med Connors som vann US Open för en rekord femte gång (slår Lendl i finalen) och slutade året som nr. 3 rankade spelare.

Leave a Comment