Alexander Ovechkin Bio đŸ–€

Rysk ishockeyspelare

Alexander Mikhailovich Ovechkin (född 17 september 1985) Ă€r en rysk professionell ishockey vĂ€nsterkant och kapten för Washington Capitals i National Hockey League (NHL). Ofta kĂ€nd som “Ovi” (vĂ€xelvis stavat “Ovie”) och “de stora Ă„tta”, Ovechkin anses allmĂ€nt vara en av de största ishockeyspelarna genom tiderna. Ovechkin började sin professionella karriĂ€r med Dynamo Moskva i den ryska superleague, spelar dĂ€r under fyra sĂ€songer frĂ„n 2001 till 2005 och Ă„tervĂ€nde kort under NHL-lockout 2012–2013. Ovechkin valdes av huvudstĂ€derna först totalt i NHL Entry Draft 2004. Men han skulle stanna kvar i Ryssland fram till 2005 pĂ„ grund av NHL-lockout 2004–05. Under NHL-sĂ€songen 2005–06, Ovechkins första med huvudstĂ€derna, gjorde han 52 mĂ„l och 54 assists för att leda alla nybörjare i poĂ€ng, fĂ„nga Calder Memorial Trophy som Ă„rets nybörjare och slutade pĂ„ tredje plats i ligapoĂ€ng.

Han har vunnit Maurice “Rocket” Richard Trophy, tilldelas Ă„rligen till NHL: s ledande mĂ„lscorer, ett NHL-rekord nio gĂ„nger, först 2007–08, nĂ€r hans 65 mĂ„l och 112 poĂ€ng ocksĂ„ fick honom Art Ross Trophy för de flesta poĂ€ng, Hart Memorial Trophy för mest vĂ€rdefulla spelare, och Lester B. Pearson Award för bĂ€sta spelare som röstats om av National Hockey League Players ‘Association (NHLPA). Ovechkin skulle Ă„terigen vinna Richard Trophy, Hart Trophy och Pearson Award 2009; han vann Ted Lindsay Award (den döpta namnet Pearson Award) för tredje Ă„ret i rad 2010, ocksĂ„ det femte Ă„ret i rad Ovechkin utsĂ„gs till First All-Star Team.

Efter nÄgra Är med minskad poÀng ÄtervÀnde Ovechkin mÄlscoringtiteln 2013 och tjÀnade Richard Trophy och hans tredje Hart Trophy. Han skulle upprepa som Richard Trophy-vinnaren 2014, 2015 och 2016 och gjorde minst 50 mÄl varje sÀsong och blev bara den tredje spelaren som gjorde 50 mÄl under sju olika sÀsonger. 2017 utsÄgs Ovechkin till en av de 100 största NHL-spelarna genom tiderna. Efter tio slutspelet med Washington Capitals vann Ovechkin sin första Stanley Cup 2018 över Vegas Golden Knights, liksom Conn Smythe Trophy för mest vÀrdefulla spelare i slutspelet 2018. 2020 gjorde Ovechkin sitt 700: e karriÀr NHL-mÄl, den Ättonde spelaren som nÄdde det mÀrket.

Internationellt har Ovechkin representerat Ryssland i flera turneringar. Hans första IIHF-turnering var 2002 U18-mĂ€sterskapet. Året efter debuterade han pĂ„ World Junior Championship och hjĂ€lpte Ryssland att vinna guldmedaljen. Han spelade ytterligare tvĂ„ Ă„r pĂ„ World Juniors, liksom Ă€nnu en gĂ„ng vid World U18 Championships. Ovechkins första seniorturnering var vĂ€rldsmĂ€sterskapet 2004 och han spelade ocksĂ„ i VM samma Ă„r. Ovechkin har ocksĂ„ spelat för Ryssland vid vinter-OS 2006, 2010 och 2014. Sammantaget har Ovechkin representerat Ryssland vid elva vĂ€rldsmĂ€sterskap och tre OS i sin karriĂ€r och vunnit vĂ€rldsmĂ€sterskapet tre gĂ„nger.

Spelarfakta

Födelsedatum: 17 september 1985
Position: LW
Ålder: 35
Höjd: 187 cm / 6’2 “
Födelseort: Moskva, RUS
Vikt: 107 kg
Nation: Ryssland
Skott: R
Ungdomslag: Dynamo Moskva
Kontrakt: 25/26

En av de bÀsta spelarna i vÀrlden. Ovechkins offensiva arsenal Àr fantastiskt och innehÄller utmÀrkt skridskoÄkning, intensitet, efterbehandling, fysiskt spel, ett bra skott och en stark vilja att vinna. Mycket svÄrt att stoppa i höga hastigheter. (Matias Strozyk)

Dynamo Moskva (2001–2008)

Ovechkin började spela i den ryska Super League (RSL) i Dynamo Moskva vid 16 Ă„rs Ă„lder. Han gjorde sin professionella debut under sĂ€songen 2001–02 och fick fyra poĂ€ng i 21 matcher. Han skulle tillbringa tre sĂ€songer dĂ€r innan han utarbetades av NHL, och han skulle sĂ€tta upp 36 mĂ„l och 32 assists i 152 karriĂ€rspel.

Följande lÄgsÀsong valdes Ovechkin först totalt i NHL Entry Draft 2004 av Washington Capitals. Han hade projicerats som det första övergripande valet i nÀstan tvÄ Är och hade fÄtt jÀmförelser med Mario Lemieux. Han var sÄ mycket uppskattad att Florida Panthers försökte utarbeta honom i NHL Entry Draft 2003 i den nionde omgÄngen, Àven om hans födelsedag var tvÄ dagar efter avbrottet (15 september 1985). Rick Dudley, Panthers general manager, hÀvdade att valet var legitimt och hÀvdade att Ovechkin var tillrÀckligt gammal med skottÄr som beaktades.

Washington Capitals (2005 – nu)

TvĂ„ dagar efter undertecknandet slutade lockout med en ny CBA. Ovechkin spelade sin första match med huvudstĂ€derna den 5 oktober 2005 och gjorde tvĂ„ mĂ„l mot mĂ„lvakten Pascal Leclaire i en seger pĂ„ 3–2 över Columbus Blue Jackets. Den 13 januari 2006, i Anaheim, gjorde Ovechkin sitt första karriĂ€rtrick mot Jean-SĂ©bastien GiguĂšre frĂ„n Mighty Ducks of Anaheim för att hjĂ€lpa Washington att vinna matchen. Tre dagar senare, den 16 januari, gjorde han ett mĂ„l som veteranhockeyreporter Bill Clement kallade “ett av de största mĂ„len genom tiderna.”Knockad av Phoenix Coyotes försvarare Paul Mara och glidande pĂ„ ryggen vĂ€nd bort frĂ„n nĂ€tet, kunde Ovechkin ansluta pucken med en hand pĂ„ sin pinne och skjuta den in i det förflutna mĂ„lvakten Brian Boucher för sitt andra mĂ„l för natt. Det kallades “MĂ„let.”Auston Matthews, ett framtida val av Toronto Maple Leafs första övergripande, deltog under spelet; han sa i en intervju under sĂ€songen 2016–17 att det var det bĂ€sta mĂ„let han nĂ„gonsin sett live. Den 1 februari utsĂ„gs Ovechkin till mĂ„nadens NHL Rookie för januari 2006 och utsĂ„gs till mĂ„nadens offensiva spelare och blev bara den tredje spelaren i NHL-historien som fick bĂ„da utmĂ€rkelserna samtidigt.

Han var ocksÄ finalist i sin rookiesÀsong för Lester B. Pearson Award. EA Sports gjorde honom till en av tÀckidrottare för NHL 07. Följande sÀsong dök Ovechkin upp i sitt första NHL All-Star Game i Dallas den 24 januari 2007. Han avslutade sin andra NHL-sÀsong med 46 mÄl och 92 poÀng.

Ovechkin firar med lagkamraten Alexander Semin under sĂ€songen 2006–07.
Spelade under den sista sĂ€songen av sitt rookie-kontrakt, 2007–08, undertecknade Ovechkin en 13-Ă„rig kontraktförlĂ€ngning vĂ€rd 124 miljoner dollar med huvudstĂ€derna den 10 januari 2008. Kontraktet, som i genomsnitt uppgĂ„r till 9,5 miljoner dollar per Ă„r, var det rikaste i NHL-historien. Ovechkin arbetade utan agent och förhandlade med Capitals Ă€gare Ted Leonsis och före detta general manager George McPhee.

Leave a Comment