Jaromír Jágr Bio 🖤

Ishockeyvinger

Jaromír Jágr (född 15 februari 1972) är en tjeckisk professionell ishockey-högerfinger för och ägare av HC Kladno från den tjeckiska Extraliga (ELH). Han har tidigare spelat i National Hockey League (NHL) för Pittsburgh Penguins, Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils, Florida Panthers och Calgary Flames, och tjänat som kapten för Penguins och Rangers. Efter att ha lämnat Rangers 2008 spelade han tre säsonger i Kontinental Hockey League (KHL) med Avangard Omsk. Han återvände till NHL 2011 med Flyers och stannade kvar i ligan i sju år innan han tilldelades av Flames 2018 till HC Kladno.

Jágr har de näst flest poäng i NHL-historien efter Wayne Gretzky. Han är den mest produktiva europeiska spelaren som någonsin har spelat i NHL och anses vara en av de största ishockeyspelarna genom tiderna. 1990, vid 18 års ålder, han var den yngsta spelaren i NHL. Fram till hans överföring, vid 45 års ålder, han var den äldsta spelaren i NHL, och är den äldsta spelaren som spelar in ett hat-trick. Under 2017, Jágr utsågs till en av de 100 största NHL-spelarna i historien.

Jágr var det femte totala urvalet i NHL Entry Draft 1990. Han vann Stanley Cups i rad under säsongen 1991 och 1992 med Penguins. Individuellt, han har vunnit Art Ross Trophy som NHL-poängmästare fem gånger (fyra gånger i rad) Lester B. Pearson Award för NHL: s enastående spelare som röstades av NHL Players ‘Association (NHLPA) tre gånger och Hart Memorial Trophy som ligans mest värdefulla spelare en gång, medan du slutade tvåa fyra gånger.

Jágr är medlem i Triple Gold Club, individer som har spelat för lag som har vunnit Stanley Cup (1991, 1992), Ice Hockey World Championships (2005, 2010) och den olympiska guldmedaljen i ishockey (1998) . Jágr är en av endast två tjeckiska spelare (den andra är Jiří Šlégr) i klubben och uppnådde denna prestation 2005. Jágr var Tjeckiens flaggbärare vid vinter-OS 2010. Jágr är också en av endast tre spelare från 1981 till 2001 för att vinna Art Ross Trophy som den ledande poängscorer under den ordinarie säsongen; de andra är Wayne Gretzky och Mario Lemieux. Jágr har vunnit utmärkelsen flera gånger än någon annan icke-kanadensisk spelare. Han är medlem i den tjeckiska ishockeyhallen.

Född: 15 februari 1972
Födelseplats: Kladno, CZE
Skott: vänster
Utkast: 1990 PIT, 1: a rd, 5: e pk (5: e övergripande)

Jagr tilldelad av Flames till Tjeckiens team

Framåt för att fortsätta karriären med Kladno, team han äger; är tvåa i NHL-historien med 1 921 poäng

Framåt Jaromir Jagr rensade NHL-undantag och tilldelades av Calgary Flames till Kladno i Tjeckien på måndag.

Jagr, 45, hade sju poäng (ett mål, sex assists) med Flames men missade 27 matcher med en lägre kroppsskada; senast spelade han december. 31.

Jag vill tacka [general manager] Brad Treliving och Calgary Flames för att ge mig den enorma möjligheten att vara en del av deras team och fortsätta min NHL-karriär den här säsongen,” sade Jagr. “Även om jag är mycket besviken över att saker inte visade sig som vi hoppats på grund av ett antal omständigheter, är jag djupt tacksam för Flames, fansen och staden Calgary för att ha välkomnat mig så generöst. Jag ser nu fram emot att fortsätta säsongen i Kladno.”

Jagr spelade 1 733 NHL-spel, inklusive 22 den här säsongen, hans första med Flames. Han tecknade ett ettårigt kontrakt på 1 miljon dollar oktober. 4 som en obegränsad fri agent.

Kladno är Jagrs hemstad och han har varit majoritetsägare i laget sedan 2011.

Jagr spårar Gordie Howe (1 767) med 34 spel för första i NHL-historien; Mark Messier är andra (1 756). Jagr passerade Ron Francis (1 731) för tredje december. 29.

“När som helst du är runt storhet, och hans karriär talar för sig själv, när du kan dra ifrån det tror jag att du bara kan förbättra,” sa Flames general manager Brad Treliving. “Han var tillmötesgående när det gäller sin tid att prata med människor och erbjuda råd, vare sig det var spelare … Jag tyckte om mina samtal med honom. Han är en riktigt intelligent kille med ett riktigt unikt perspektiv. När du kan vara runt människor som har uppnått det han har uppnått i det här spelet, det gör ingenting annat än att hjälpa dig.”

Jagr valdes till en av de 100 största NHL-spelarna som presenterades av Molson Canadian. Han är andra hela tiden i poäng (1 921) bakom Wayne Gretzky (2 857), tredje i mål (766) bakom Gretzky (894) och Howe (801), och femte i assists (1 155). Han är 14 assists bakom fjärde platsen Ray Bourque; Gretzky leder med 1 963. Jagr är också hela tiden ledare med 135 matchvinnande mål.

“Det var en kort tid, och jag tror på många sätt att det var en perfekt storm som fungerade mot honom när det gäller att inte kunna ha ett träningsläger och sedan hantera några skador som han hanterade under sin tid här, “Treliving sa. “Men efter att ha sagt allt detta, ångrar vi inte upplevelsen. Vi beklagar inte beslutet att ta honom hit. Vi tackar honom, och jag tror att vi är bättre för upplevelsen av att ha honom.”

Jagr vann Stanley Cup 1991 och 1992 med Pittsburgh Penguins, som valde honom nr. 5 i NHL Draft 1990 och utsågs till NHL All-Rookie Team 1990-91 efter att han hade 57 poäng (27 mål, 30 assists) i 80 matcher.

Internationellt spel

Jágr har representerat sitt land många gånger. 1994 anlände han och Pittsburgh Penguins lagkamrat Martin Straka i mitten av 1994 års VM efter Pittsburghs eliminering från Stanley Cup-slutspelet. Tjeckiska fans förväntningar var höga eftersom Jágr var en NHL-stjärna, men innan laget kunde integrera honom i laget förlorade tjeckarna sitt kvartfinalspel och eliminerades från turneringen. Jágr skadades också i många andra spel.

1996 World Cup of Hockey såg inte heller Jágr som bäst. Hans prestanda hämmas av influensan och det underströk bara det dåliga spelet för hela laget – efter att ha förlorat 7–3 till Finland, 3–0 till Sverige och till och med 7–1 till ett relativt svagt Tyskland, kvalificerade laget sig inte för turneringens slutspelet.

Lagets senaste misslyckanden mildrades emellertid 1998 när Tjeckien vann herrarnas guldmedalj vid vinter-OS 1998 i Nagano, Japan. Det var bara den tredje guldmedaljen för tjeckiska eller tjeckoslowakiska idrottsmän från vinter-OS och det minns fortfarande väl.

Leave a Comment