Sidney Crosby Bio đŸ–€

Kanadensisk ishockeyspelare

Sidney Patrick Crosby ONS (född 7 augusti 1987) Ă€r en kanadensisk professionell ishockeyspelare och kapten för Pittsburgh Penguins i National Hockey League (NHL). Smeknamnet “Sid the Kid” och kallade “The Next One”, Crosby valdes först totalt av Penguins i NHL Entry Draft 2005. Crosby betraktas allmĂ€nt som en av de största ishockeyspelarna genom tiderna.

Under sin tvĂ„Ă„riga stora juniorkarriĂ€r med Rimouski OcĂ©anic fick han mĂ„nga priser och ledde sin klubb till Memorial Cup-finalen 2005. OcĂ©anic och Quebec Major Junior Hockey League gick i pension Crosbys tröja nummer 87 2019. Crosby debuterade i NHL under sĂ€songen 2005–06, spelade in 102 poĂ€ng och slutade som löpare för Calder Memorial Trophy som Ă„rets NHL Rookie. Vid 18 Ă„r och 253 dagar Ă€r han den yngsta spelaren hittills för att nĂ„ 100 poĂ€ng under en NHL-sĂ€song. Vid sin andra sĂ€song ledde han NHL med 120 poĂ€ng för att fĂ„nga Art Ross Trophy och blev den yngsta spelaren och den enda tonĂ„ringen som vann en poĂ€ngtitel i nĂ„gon större nordamerikansk sportsliga. Samma sĂ€song vann Crosby Hart Memorial Trophy som ligans mest vĂ€rdefulla spelare (MVP) och Lester B. Pearson Award för mest framstĂ„ende spelare som bedömdes av hans kamrater. Han började sĂ€songen 2007–08 med lagets kaptenskap och ledde dem dĂ€refter till Stanley Cup-finalen 2008, dĂ€r de besegrades av Detroit Red Wings i sex matcher. Pingvinerna Ă„tervĂ€nde till finalen mot Detroit Ă„ret efter och vann i sju matcher; Crosby blev den yngsta kaptenen i NHL-historien för att vinna Stanley Cup.

2009–10 fick han Mark Messier Leadership Award och gjorde 51 mĂ„l och vann Maurice Richard Trophy som NHL: s ledande mĂ„lscorer. I början av 2011 fick Crosby en hjĂ€rnskakning som lĂ€mnade honom pĂ„ sidan under resten av sĂ€songen och under större delen av kampanjen 2011–12. 2014 vann Crosby igen Hart Memorial Trophy samt sin andra Art Ross Trophy (104 poĂ€ng) och hans tredje Ted Lindsay Award. Crosby Pittsburgh ledde till Stanley Cup-mĂ€sterskapen 2016 och 2017 och blev den tredje spelaren som vann Conn Smythe Trophy (playoff MVP) i följd Ă„r. 2017 vann han sin andra Richard Trophy och utsĂ„gs till en av de 100 största NHL-spelarna i historien.

Internationellt har Crosby representerat Kanada vid flera tillfÀllen. Han vann guld vid vÀrldsmÀsterskapen 2005 och utsÄgs senare till Team Canada för vinter-OS 2010 i Vancouver. Han spelade mot USA i guldmedaljspelet och gjorde det vinnande mÄlet pÄ övertid. Crosby kapade Team Canada vid vinter-OS 2014 och vann sin andra olympiska guldmedalj i rad. Ett Är senare ledde han sitt land till guld i vÀrldsmÀsterskapet i Prag och blev dÀrmed medlem i Triple Gold Club och den enda spelaren i klubben som har kaptenat alla tre vinnande lagen. 2016 kapade Crosby Kanada till guld i World Cup of Hockey och valdes till MVP med en enhÀllig omröstning.

Sidney Crosby | # 87

Spelarfakta

Födelsedatum: 7 augusti 1987
Position: C
Ålder: 33
Höjd: 180 cm / 5’11 “
Födelseort: Cole Harbour, NS, CAN
Vikt: 91 kg
Nation: Kanada
Skott: L
Ungdomslag: Cole Harbour MHA
Kontrakt: 24/25

Crosby Àr ett franchisecenter och Àr en lysande spelare som ser isen extremt bra. Han kan anvÀnda sin förblindande hastighet för att blÄsa av motstÄndare, eller utmana dem med sina fantastiska stickhandlingsförmÄgor. Spelar med mycket grus trots sin storlek och Àr en mycket bra faceoff-man.

Spela karriÀr

Mindre hockey

Tidigt i sina mindre hockeyĂ„r började Crosby locka medieuppmĂ€rksamhet för sitt spel och gav sin första tidningsintervju vid sju Ă„rs Ă„lder. NĂ€r Crosby var 13 Ă„r vĂ€grade Nova Scotias Minor Hockey Council att lĂ„ta honom spela dvĂ€rg, en nivĂ„ av mindre hockey för 15- till 17-Ă„ringar. Hans familj stĂ€mde men förlorade. Året efter gick han in i dvĂ€rgnivĂ„n med trippel-A Dartmouth Subways och fortsatte med att göra en kombinerad 217 ordinarie sĂ€song och slutspelpoĂ€ng, vilket ledde Dartmouth till en andraplats i Air Canada Cup 2002. Han utsĂ„gs till MVP- och Top Scorer-utmĂ€rkelsen vid den nationella turneringen vid turneringsbanketten som hölls efter den inledande omgĂ„ngen och han avslutade turneringen med 24 poĂ€ng (11 mĂ„l och 13 assists) i 7 matcher. Crosby kallades upp som 14-Ă„ring för att spela tvĂ„ matcher med Maritime Junior A Hockey League’s Truro Bearcats den sĂ€songen.] Crosby hade utarbetats av Bearcats i MJAHL-utkastet 2001 som 13-Ă„ring.

KarriÀr

Stil av spel


Som kapten och första linjecentrum för Kanada, Crosby spelade med olika linjekamrater i nĂ€stan varje match nĂ€r coachningspersonalen kĂ€mpade för att hitta spelare som kan hĂ„lla jĂ€mna steg med superstjĂ€rncentret vid de olympiska vintern 2010 i Vancouver, och igen vid de olympiska vintern 2014 i Sochi. Crosbys landsmann och olympiska lagkamrat, Rick Nash, frĂ„gades av media om detta, vid ett tillfĂ€lle och sa: “Jag tror att han Ă€r en tuff kille att hĂ„lla jĂ€mna steg med. Han Ă€r sĂ„ snabb. Hur han tĂ€nker pĂ„ spelet verkar som om det Ă€r lĂ„ngt bortom alla andras process. Det Ă€r samma sak under de senaste OS, fortsĂ€tt att blanda dig tills du hittade nĂ„got som passar.”

Omdömning

Crosby anses vara en av de största spelarna genom tiderna för sin isvision, passeringsförmĂ„ga, ledarskap, arbetsetik och kompletta övergripande spel. Bobby Orr utsĂ„g Crosby till de fem bĂ€sta spelarna i NHL: s historia. Wayne Gretzky sa om Crosby, “Han har bevisat om och om igen att han Ă€r den bĂ€sta spelaren i spelet idag. Och det verkar som ju viktigare spelet Ă€r, desto mer pĂ„verkan gör han pĂ„ ett spel.”Gordie Howe blev ocksĂ„ imponerad av Crosby,” jag trĂ€ffade honom och jag har sett honom spela. Om du inte lĂ€gger tvĂ„ killar pĂ„ honom, dödar han dig i ett spel.2016 berömde Mario Lemieux sin protĂ©gĂ© för sin förmĂ„ga att spela bĂ„da sidor av pucken: “Jag tror att han Ă€r mer en komplett spelare. Defensivt tror jag att han har förbĂ€ttrats mycket under de senaste Ă„ren.”I en artikel för The Washington Post framhöll andra spelare, lagkamrater och trĂ€nare hans arbetsetik och strĂ€var efter storhet som en viktig faktor för Crosbys varaktiga framgĂ„ng. “Medan hans naturliga förmĂ„ga – kraftfull skridskoĂ„kning, pistolsnabba hĂ€nder, ovanlig kĂ€nsla – gjorde honom till en fenom, hans kreativa, tydlig arbetsförmĂ„ga har gjort det möjligt för honom att stanna uppe pĂ„ NHL. “Nuvarande Pittsburgh-huvudtrĂ€nare Mike Sullivan beskrev Crosby som” bĂ€sta 200-fots spelare i spelet “och” hjĂ€rtslaget “av pingvinerna.

Leave a Comment