Wayne Gretzky Bio đŸ–€

Processed with VSCO with hb1 preset

Kanadensisk ishockeyspelare

Wayne Douglas Gretzky (född 26 januari 1961) Ă€r en kanadensisk före detta professionell ishockeyspelare och tidigare huvudtrĂ€nare. Han spelade 20 sĂ€songer i National Hockey League (NHL) för fyra lag frĂ„n 1979 till 1999. Han har fĂ„tt smeknamnet “den stora” och har kallats den största hockeyspelaren nĂ„gonsin av mĂ„nga sportsförfattare, spelare, NHL sjĂ€lv och av The Hockey News, baserat pĂ„ omfattande undersökningar av hockeyförfattare, ex-spelare, generalchefer och trĂ€nare. Gretzky Ă€r den ledande mĂ„lscoraren, assist producent och poĂ€ngscorer i NHL-historien och har fler assists i sin karriĂ€r Ă€n nĂ„gon annan spelare som fick totala poĂ€ng. Han Ă€r den enda NHL-spelaren som totalt har över 200 poĂ€ng under en sĂ€song, en prestation han Ă„stadkom fyra gĂ„nger. Dessutom rĂ€knade Gretzky över 100 poĂ€ng under 16 professionella sĂ€songer, varav 14 i rad. Vid sin pension 1999 höll han 61 NHL-rekord: 40 ordinarie sĂ€songrekord, 15 slutspelet och 6 All-Star-rekord.

Född och uppvuxen i Brantford, Ontario, Kanada, finslipade Gretzky sina fĂ€rdigheter pĂ„ en trĂ€dgĂ„rdsbana och spelade regelbundet mindre hockey pĂ„ en nivĂ„ lĂ„ngt över sina kamrater. Trots hans ointrycksfulla storlek och styrka var Gretzkys intelligens, uthĂ„llighet och lĂ€sning av spelet oövertrĂ€ffad. Han var skicklig pĂ„ att undvika kontroller frĂ„n motsatta spelare och förutsĂ„g konsekvent var pucken skulle bli och genomförde rĂ€tt drag vid rĂ€tt tidpunkt. Gretzky blev kĂ€nd för att ha stĂ€llt sig bakom sin motstĂ„ndares nĂ€t, ett omrĂ„de som fick smeknamnet “Gretzkys kontor”.

Gretzky var toppscorer i 1978 World Junior Ice Hockey Championships. I juni 1978 undertecknade han med Indianapolis Racers frÄn World Hockey Association (WHA), dÀr han kort spelade innan han handlades till Edmonton Oilers. NÀr WHA föll ihop gick Oilers med i NHL, dÀr han etablerade mÄnga poÀngrekord och ledde sitt lag till fyra Stanley Cup-mÀsterskap. Gretzkys handel till Los Angeles Kings den 9 augusti 1988 hade en omedelbar inverkan pÄ lagets prestanda, vilket slutligen ledde dem till Stanley Cup Finals 1993, och han krediteras med popularisering av hockey i Kalifornien. Gretzky spelade kort för St. Louis Blues innan han avslutade sin karriÀr med New York Rangers. Gretzky fÄngade nio Hart Trophies som den mest vÀrdefulla spelaren, 10 Art Ross Trophies för de flesta poÀng under en sÀsong, tvÄ Conn Smythe Trophies som playoff MVP och fem Lester B. Pearson Awards (nu kallad Ted Lindsay Award) för mest enastÄende spelare som bedöms av hans kamrater. Han ledde ligan i mÄlscoring fem gÄnger och assists 16 gÄnger. Han vann ocksÄ Lady Byng Memorial Trophy för sportsmanship och performance fem gÄnger och talade ofta mot strider i hockey.

Efter sin pension 1999 infördes Gretzky omedelbart i Hockey Hall of Fame, vilket gjorde honom till den senaste spelaren som fick vĂ€ntetiden frĂ„n. NHL gick i pension med sin tröja nummer 99 i hela ligan, vilket gjorde honom till den enda spelaren som fick en sĂ„dan Ă€ra. Gretzky var en av sex spelare som röstades till International Ice Hockey Federation (IIHF) Centennial All-Star Team.Gretzky blev verkstĂ€llande direktör för det kanadensiska nationella herrhockeylaget under vinter-OS 2002, dĂ€r laget vann en guldmedalj. År 2000 blev han delĂ€gare i Phoenix Coyotes, och efter NHL-locket 2004–05 blev han lagets huvudtrĂ€nare. 2004 infördes Gretzky i Ontario Sports Hall of Fame. I september 2009, efter Phoenix Coyotes konkurs, avgick Gretzky som huvudtrĂ€nare och avstĂ„tt frĂ„n sin Ă€garandel. I oktober 2016 blev han partner och vice ordförande i Oilers Entertainment Group.

Född: 26 januari 1961
Födelseplats: Brantford, ON, CAN
Skott: vÀnster

Varje superlativ har anvÀnts, mÄnga sammankopplade, för att beskriva den andra ord talang av Wayne Gretzky, som vanligtvis betraktas som den största hockeyspelaren nÄgonsin.

Baserat enbart pĂ„ statistik finns det inget argument – mannen Ă€r utan kamrat, och han kommer inte heller att ha en inom överskĂ„dlig framtid. Han Ă€ger mĂ„nga skivor frĂ„n raderna av peewee-hockey till NHL, sitter ovanpĂ„ varje meningsfull offensiv kategori, ofta mil före spelarna rankade som andra.

Gretzky gÄr med i Turner Sports som NHL-studioanalytiker
Hockey Hall of Famer lÀmnade rollen med Oilers; Albert, Olczyk för att ringa spel

Wayne Gretzky nÄdde ett flerÄrigt avtal onsdag om att gÄ med i Turner Sports som NHL-studioanalytiker frÄn och med nÀsta sÀsong.

“Jag har lĂ€nge beundrat Turner Sports tĂ€ckning av NBA, bland andra sporter, och jag Ă€r stolt över att gĂ„ med i studielaget i deras första NHL-sĂ€song,” sade Gretzky. “Detta Ă€r en spĂ€nnande möjlighet att dela mina erfarenheter och perspektiv pĂ„ spelet jag alltid kommer att vĂ„rda, samtidigt som jag förhoppningsvis informerar och underhĂ„ller fans pĂ„ vĂ€gen.”

Gretzky kommer att tillhandahÄlla analys under viktiga ögonblick under den ordinarie sÀsongen och under hela Stanley Cup Playoffs, enligt nÀtverket.

Han avgick frÄn sin roll som partner och vice ordförande med Edmonton Oilers pÄ tisdag. Han arbetade pÄ front office i fem sÀsonger efter att han gick med i Oilers Entertainment Group den oktober. 12, 2016.

Play-by-play kommentator Kenny Albert och analytiker Eddie Olczyk kommer att kalla live-spel som sÀnds pÄ TNT och TBS under den ordinarie sÀsongen och slutspelet. Var och en arbetar för NBC, NHL: s nuvarande TV-rÀttighetsinnehavare i USA.

“Att kalla NHL: s största matcher, inklusive Stanley Cup Final, har varit en livslĂ„ng dröm sedan jag var 5 Ă„r gammal,” sade Albert. “Jag ser fram emot denna enorma möjlighet med Turner Sports och kan inte vĂ€nta pĂ„ att pucken tappar sĂ€songen 2021-22!

“Att bli en lagkamrat till ‘The Great One’ och dela sĂ€ndningsboden med Eddie Olczyk, en av de bĂ€sta analytikerna inom alla sporter och en lĂ„ngvarig vĂ€n och kollega av mig, Ă€r glasyren pĂ„ kakan.”

Albert Àr den enda nationella programföretaget som har ringt hockey, fotboll, basket, baseball och boxning under mer Àn 30 Är i sÀndningar. Han har varit radiospel-för-spel-röst för New York Rangers sedan 1995.

Olczyk kommer att vara ledande analytiker för Turner Sports. Han spelade 16 sÀsonger i NHL och vann Stanley Cup med Rangers 1994. Han var analytiker för Pittsburgh Penguins, ESPN, ESPN2 och NHL Radio innan han trÀnade Penguins 2003-05. Han ÄtervÀnde till sÀndningar 2006 som huvudanalytiker för NBC Sports och Chicago Blackhawks.

“Jag Ă€r tacksam för möjligheten att vara en del av familjen Turner Sports och dess tĂ€ckning av NHL,” sade Olczyk. “Jag Ă€r lika stolt över att vara i samma lag med The Great One för första gĂ„ngen i min karriĂ€r; det Ă€r bara oerhört enormt. Tack till alla pĂ„ Turner Sports för alla deras anstrĂ€ngningar för att samla detta fantastiska lag.”

Böcker

Gretzky har skrivit flera böcker, inklusive Gretzky: An Autobiography (1990), med Rick Reilly, och 99: My Life in Pictures (1999), med John Davidson och Dan Diamond. Hans senaste verk, 99: Stories of the Game (2016), med Kirstie McLellan Day, var en djupgÄende titt pÄ hockeyhistorien. Det var den mest sÄlda kanadensiska boken 2016.

Leave a Comment