Don Bradman Bio đŸ–€

Australisk cricketer

Sir Donald George Bradman (27 augusti 1908 – 25 februari 2001), smeknamnet “The Don”, var en australisk internationell cricketer, allmĂ€nt erkĂ€nd som den största batsman genom tiderna. Bradmans karriĂ€rtest i genomsnitt 99,94 har citerats som den största prestationen av nĂ„gon idrottsman i nĂ„gon större sport.

Historien som den unga Bradman övade ensam med en cricketstubbe och en golfboll Àr en del av den australiska folklore. Bradmans meteoriska uppgÄng frÄn bush cricket till det australiska testlaget tog drygt tvÄ Är. Före sin 22-Ärsdag hade han satt mÄnga rekord för topppoÀng, av vilka nÄgra fortfarande stÄr, och blev Australiens idrottsidol pÄ höjden av det stora depressionen.

Under en 20-Ă„rig spelkarriĂ€r gjorde Bradman konsekvent poĂ€ng pĂ„ en nivĂ„ som gjorde honom, enligt den tidigare Australiens kapten Bill Woodfull, “vĂ€rt tre batsmen till Australien”. En kontroversiell uppsĂ€ttning taktik, kĂ€nd som Bodyline, utformades speciellt av England-laget för att bromsa hans poĂ€ng. Som kapten och administratör var Bradman engagerad i att attackera, underhĂ„lla cricket; han drog Ă„skĂ„dare i rekordantal. Han hatade dock den stĂ€ndiga bedrövningen, och det pĂ„verkade hur han hanterade andra. Fokus för uppmĂ€rksamhet pĂ„ hans individuella förestĂ€llningar anstrĂ€ngda relationer med nĂ„gra lagkamrater, administratörer och journalister, som tyckte honom borta och försiktig. Efter en pĂ„tvingad avbrott pĂ„ grund av andra vĂ€rldskriget gjorde han ett dramatiskt comeback och kapade ett australiskt lag kĂ€nt som “The Invincibles” pĂ„ en rekordstor oslagad turnĂ© i England.

Bradman, en komplex, mycket driven man, som inte gavs för nĂ€ra personliga relationer, behöll en framstĂ„ende position i spelet genom att agera som administratör, vĂ€ljare och författare i tre decennier efter sin pension. Även efter att han blev ensam under sina sjunkande Ă„r var hans Ă„sikt mycket eftersökt och hans status som nationell ikon erkĂ€ndes fortfarande. NĂ€stan 50 Ă„r efter sin pension som testspelare, 1997, kallade premiĂ€rminister John Howard i Australien honom den “största levande australieren”. Bradmans bild har dykt upp pĂ„ frimĂ€rken och mynt, och ett museum tillĂ€gnad hans liv öppnades medan han fortfarande levde. PĂ„ hundraĂ„rsdagen av hans födelse, 27 augusti 2008, utfĂ€rdade Royal Australian Mint ett $ 5-minnesguldmynt med Bradmans bild. 2009 infördes han postumt i ICC Cricket Hall of Fame.

Personlig information

FULLT NAMN: Donald George Bradman
VET OcksÄ AS: Sir Donald Bradman
NICKNAMES: The Don
BORN: 27 augusti 1908, Cootamundra, New South Wales
DÖD: 25 februari 2001, Kensington Park, Adelaide, South Australia, (i Ă„ldern 92 Ă„r 182d)
BOWLING STYLE: Legbreak
Höjd: 5ft 7in
TEAMS: Australien

Sir Donald Bradman frĂ„n Australien var, utöver alla argument, den största fladdermannen som nĂ„gonsin levde och 1900-talets största cricketer. Endast WG Grace, under spelets formativa Ă„r, matchade till och med sin status som spelare. Och Don levde vidare in i 2000-talet, mer Ă€n ett halvt sekel efter att han gick i pension. Under den tiden ökade hans rykte inte bara som en spelare utan som administratör, vĂ€ljare, visare och krickande statsman. Hans bidrag överskred sporten; hans exploater förĂ€ndrade Australiens förhĂ„llande till det som brukade kallas “moderlandet”.

Under hela 1930- och 40-talet var Bradman vÀrldens mÀstare, sÄ lÄngt före alla andra att jÀmförelser blev meningslösa. 1930, han fick 974 körningar i serien, 309 av dem pÄ en fantastisk dag pÄ Headingley, och i sju testserier mot England förblev han en figur av fullstÀndig dominans; Australien förlorade asken bara en gÄng, 1932-33, nÀr England blev sÄ skrÀmd av Bradman att de tÀnkte ett bowlingsystem, Bodyline, att historien har fördömt som brutal och orÀttvis, helt enkelt för att hindra honom. Han var fortfarande i genomsnitt 56 i serien.

Sammantaget gick han till vecken 80 gĂ„nger i tester och fick 29 Ă„rhundraden. Han behövde bara fyra i sin sista testomgĂ„ng, pĂ„ The Oval 1948, för att sĂ€kerstĂ€lla ett genomsnitt pĂ„ 100 – men var ute pĂ„ andra bollen för 0, ett sĂ€llsynt ögonblick av mĂ€nsklig misslyckande som bara ökade hans eviga överklagande. Bradman gjorde alla dessa körningar i hög hastighet pĂ„ ett sĂ€tt som förvirrade motstĂ„ndare och anförtrĂ€dda Ă„skĂ„dare. Även om hans batting inte var klassiskt vacker, var det alltid fantastiskt.
Matthew Engel

DEBUT / SISTA MATCHES

Debut
Australien mot England i Brisbane – 30 november – 5 december 1928
Sista
England mot Australien pĂ„ The Oval – 14 – 18 augusti 1948

Uppsats


“Han Ă€r ute!”– för de tusentals som lĂ€ste dem, oavsett om de var intresserade av cricket eller inte, kunde de tvĂ„ orden som blaserade över London kvĂ€llstidningsplakaten bara ha inneburit en sak: nĂ„gonstans hade nĂ„gon lyckats avskedja Don Bradman, av sig sjĂ€lv en livslĂ„ng ansprĂ„k pĂ„ berömmelse.

Sir Donald George Bradman var utan tvekan det största fenomenet i crickethistoria, verkligen i historien för alla bollspel. Till att börja med hade han en djup och odödlig kÀrlek till cricket, naturligtvis ocksÄ som en exceptionell naturlig förmÄga. Det sades alltid att han kunde ha blivit en mÀstare pÄ squash eller tennis eller golf eller biljard, om han hade föredragit dem framför cricket. Det faktum att han som pojke skÀrpade sina reflexer och utvecklade sina slag genom att slÄ golfboll med en cricketstubbe nÀr den ÄterhÀmtade sig frÄn en vattentank vittnar om hans öga, fotflottan och, Àven nÀr han Àr ung, hans sÀllsynta krafter i koncentration.

Bradman sjĂ€lv ansĂ„g att det fanns andra batsmĂ€n, samtida till hans, som hade talang att vara lika produktiv som han var men saknade koncentrationen. Stan McCabe, som behövde en sĂ€rskild utmaning för att fĂ„ det bĂ€sta av honom, var utan tvekan en av dem. “Jag önskar att jag kunde slĂ„ sĂ„”, Bradmans bedömning av McCabes 232 i Trent Bridge Test 1938, mĂ„ste stĂ„ med W.G.s “Ge mig Arthur” [Shrewsbury] nĂ€r han blev ombedd att namnge den bĂ€sta batsman han hade spelat med, som den största hyllning som nĂ„gonsin betalats av en stor cricketer till en annan.

SÄ med koncentrationen och engagemanget och berÀkningen och sÀkerheten som var synonymt med Bradman, gick en mindre uppenbar men inte mindre berÀttande ödmjukhet. Han sökte integritet och lockade till sig förtrollning.

Hur fick nĂ„gon nĂ„gonsin ut honom? De tvĂ„ bowlarna som gjorde det oftast, om ibland till fruktansvĂ€rda kostnader, var bĂ„da spinnare – Clarrie Grimmett, som hade tio sĂ„dana kupp till sin kredit med benbrott och googlies, och Hedley Verity, som ocksĂ„ hade tio, Ă„tta av dem för England. Finns det nĂ„got, undrar jag, att dras av detta? BĂ„da hade till exempel en platt bana, vilket kan ha avskrĂ€ckt Bradman frĂ„n att hoppa ut för att köra, nĂ„got han alltid ville göra.

Grimmett var faktiskt inte den enda handledsspinnaren som fick den stora mannen att ibland verka nĂ€stan dödlig. Bill O’Reilly var en annan – Bradman kallade honom den finaste och dĂ€rför, förmodligen, den mest testande bowlaren han spelade mot – liksom Ian Peebles och Walter Robins; och det var med en googly som Eric Hollies bowlade honom för en anka i hans sista testomgĂ„ngar, pĂ„ The Oval 1948, nĂ€r han var inom fyra körningar i genomsnitt 100 i testkricket. Kanske, mycket ibland, hade han problem med att lĂ€sa handleden; men det Ă€r ju dess avskyvĂ€rda syfte.

Enligt sina egna unika standarder blev Bradman missnöjd av Bodyline, den skamlösa attackmetoden som Douglas Jardine anvĂ€nde för att avsĂ€tta honom i Australien 1932-33. Olycklig, ja – men han var fortfarande i genomsnitt 56,57 i testserien. Om det verkligen finns en flĂ€ck pĂ„ hans fantastiska skiva Ă€r det, antar jag, frĂ„nvaron av en betydande omgĂ„ng pĂ„ en av de “klibbiga hundarna” frĂ„n gamla, nĂ€r bollen vĂ€ste och kavorterade under en varm sol efter kraftigt regn. Det betyder inte att han inte kunde ha spelat en, men att han vid det stora tillfĂ€llet, nĂ€r chansen uppstod, aldrig gjorde det.

Hans dominans vid alla andra tillfĂ€llen var absolut. R. C. Robertson-Glasgow kallade Don “den sĂ€llsynta av naturens varelser, ett geni med ett öga för affĂ€rer.”Han kunde vara 250 inte ute och Ă€ndĂ„ skĂ€mma bort den första körningen till tredje man eller lĂ„ng ben för att framkalla ett fĂ€ltfel. Dagens kollegor skulle bli förvĂ„nade om de hade sett det och bĂ€ttre cricketers för att ha gjort det. Det kan vara apokryf, men om han, till en vĂ€lvilja, önskade sin 309 inte ut den första dagen av Headingley Test 1930 som en trevlig övning för imorgon, kunde han lĂ€tt ha menat det.

Han vet dock sÄvÀl som vem som helst att med sÄ mycket mer betoning pÄ inneslutning och sÄ mÄnga fÀrre overs som kastas, skulle hans 309 pÄ 70 Är sedan vara nÀrmare 209 idag. Vilket gör det desto mer framgÄngsrikt som han spelade nÀr han gjorde det, genom att göra det, hade han chansen att förnya en nation och Äteruppfinna ett spel. Hans berömmelse, som W.G., kommer aldrig att blekna. Wisden Cricketers Almanack

Leave a Comment