Nathan MacKinnon Bio đŸ–€

Ishockeycenter

Nathan Raymond MacKinnon (född 1 september 1995) Ă€r en kanadensisk professionell ishockeycenter och suppleant kapten för Colorado Avalanche i National Hockey League (NHL). MacKinnon valdes först totalt av Avalanche i NHL Entry Draft 2013. Ibland kallas “Nate the Great”, han anses vara en av de mest begĂ„vade spelarna i ligan.

Spelarfakta

Födelsedatum: 1 september 1995
Position: C / RW
Ålder: 25
Höjd: 183 cm / 6’0 “
Födelseort: Halifax, NS, CAN
Vikt: 91 kg
Nation: Kanada
Skott: R
Ungdomslag: Cole Harbour MHA
Kontrakt: 22/23
Cap Hit: $ 6 300 000 Powered by
NHL Rights: Colorado Avalanche Colorado Avalanche / Signerad
Utarbetad: 2013 omgÄng 1 # 1 totalt av Colorado Avalanche
ByrÄ: PREMIUM
Höjdpunkter
1-tiders vÀrldsmÀsterskap guldmedalj
1-tiders vÀrldsmÀsterskap silvermedalj
1-tiders CHL Memorial Cup Champion
1-tiders NHL Gentleman Conduct (Lady Byng Trophy)
Årets NHL Rookie of the Year (Calder Trophy)
1-tiders QMJHL Champion

Spela karriÀr

Tidigt liv


MacKinnon föddes i Halifax, Nova Scotia och vĂ€xte upp och spelade i det mindre ishockeysystemet i Cole Harbour, Nova Scotia. Som en atomĂ„lders spelare spelade MacKinnon 200 poĂ€ng i 50 matcher. NĂ€r MacKinnon var 12 och 13 spelade han Bantam AAA för Cole Harbour Red Wings, och spelade in sĂ€songer pĂ„ 110 respektive 145 poĂ€ng. Efter dessa tvĂ„ sĂ€songer registrerade MacKinnon sig pĂ„ Shattuck-Saint Mary’s i Faribault, Minnesota. MacKinnon valde att lĂ€mna sin hemstad och gĂ„ pĂ„ Minnesota internatskola pĂ„ grund av styrkan i sitt ishockeyprogram. I sin första sĂ€song pĂ„ Shattuck-Saint Mary spelade han med Bantam Tier I-programmet gjorde han 101 poĂ€ng i 58 matcher för att hamna pĂ„ andra plats i lagpoĂ€ng. För sĂ€songen 2010–11 gick MacKinnon med i Midget-programmet under 16 Ă„r pĂ„ skolan. Trots att han var lagets nĂ€st yngsta spelare, var MacKinnon i genomsnitt mer Ă€n tvĂ„ poĂ€ng ett spel och var tvĂ„a i lagpoĂ€ng vid sĂ€songens mittpunkt. Under sĂ€songen utsĂ„gs MacKinnon till laget som representerade Nova Scotia i ishockeyturneringen vid Kanada Winter Games 2011. Vid turneringen gjorde MacKinnon Ă„tta mĂ„l och elva poĂ€ng för att hamna pĂ„ fjĂ€rde plats i turneringspoĂ€ng nĂ€r Nova Scotia slutade pĂ„ sjunde plats. MacKinnon avslutade sin andra sĂ€song pĂ„ Shattuck-Saint Mary’s med 93 poĂ€ng i 40 spelade matcher och var tvĂ„a i laget med 45 mĂ„l.

Professionell


MacKinnon undertecknades till sitt första NHL-kontrakt, en treĂ„rig intrĂ€desnivĂ„avtal, med Avalanche den 9 juli 2013. MacKinnon debuterade NHL för att börja sĂ€songen 2013–14 den 2 oktober, 2013, blir den yngsta hockeyspelaren som nĂ„gonsin klĂ€r sig i ett vanligt sĂ€songspel för Colorado Avalanche-franchisen, registrerade tvĂ„ assists i en seger pĂ„ 6–1 över den besökande Anaheim Ducks.MacKinnon gjorde sitt första NHL-mĂ„l 12 oktober, 2013, mot Michal Neuvirth frĂ„n Washington Capitals under den andra perioden pĂ„ Verizon Center.

Under sĂ€songen ökade MacKinnons roll nĂ€r han placerades pĂ„ de tvĂ„ bĂ€sta offensiva linjerna. Han hĂ€vdade sin första NHL-rekord nĂ€r han blev den yngsta spelaren som spelade back-to-back tvĂ„-mĂ„lspel frĂ„n 4–6 januari 2014 och slog Dale Hawerchuk’s frĂ„n de ursprungliga Winnipeg Jets frĂ„n 1981. MacKinnon sammanstĂ€llde senare en 13-spelars poĂ€ngstrimma frĂ„n 25 januari till 6 mars och övertrĂ€ffade Wayne Gretzky (som fyllde 19 Ă„r under sin första sĂ€song) för att ha den lĂ€ngsta poĂ€ngstrimmen av en 18-Ă„ring i NHL-historien. MacKinnon avslutade den ordinarie sĂ€songen som upptrĂ€dde i alla 82 matcher och ledde alla nybörjare med 24 mĂ„l och 39 assists för 63 poĂ€ng. MacKinnon blev bara den tredje spelaren i NHL som spelade in sju poĂ€ng i sina tvĂ„ första slutspelet med ett mĂ„l och sex assists i de tvĂ„ första tĂ€vlingarna mot Minnesota Wild i öppningsrundan i Stanley Cup-slutspelet 2014. Den 24 juni 2014 vann MacKinnon Calder Memorial Trophy för Ă„rets nybörjare och blev den yngsta spelaren som nĂ„gonsin vann denna trofĂ© och tredje i Avalanche-historien bakom Chris Drury och Gabriel Landeskog. DĂ€refter valdes han till NHL All-Rookie Team.

MacKinnon spelade in sitt första NHL-trick den 22 februari 2015 i en seger 5–4 över Tampa Bay Lightning. Han Ă€r den yngsta spelaren i Avalanche-historien som spelar in ett hat trick.

Den 8 juli 2016 undertecknade MacKinnon som en begrÀnsad fri agent med Avalanche och gick med pÄ ett sjuÄrigt kontrakt pÄ 44,1 miljoner dollar som i genomsnitt uppgÄr till 6,3 miljoner dollar per sÀsong. Senare under lÄgsÀsongen, den 13 oktober 2016, MacKinnon tillkÀnnagavs som en alternativ kapten för lavinen.
MacKinnon skulle spela sitt första NHL All-Star Game den 10 januari 2017 som ensam representant för Colorado Avalanche.
Han valdes igen Äret efter för NHL All-Star Game 2018.

MacKinnon utsĂ„gs till NHL: s första stjĂ€rna i veckan för 26 februari till 4 mars, efter att ha gjort fem mĂ„l, sex assists, med fyra power play-poĂ€ng, ett +6-betyg och 31 skott i fyra matcher. Detta inkluderade hans andra karriĂ€r fem poĂ€ng natt (den föregĂ„ende var ett mĂ„l och fyra assists mot huvudstĂ€derna tidigare under sĂ€songen, den 16 november 2017), med MacKinnon som gjorde tvĂ„ mĂ„l och lĂ€gger till tre hjĂ€lpare i en 7–1 seger över Minnesota Wild den 2 mars. Den 26 april 2018 nominerades MacKinnon till Ted Lindsay Award som NHL: s mest framstĂ„ende spelare. Dagen efter utsĂ„gs han till en Hart Memorial Trophy-finalist som NHL: s mest vĂ€rdefulla spelare; utmĂ€rkelsen vann New Jersey Devils framĂ„t Taylor Hall.

Den 11 september 2020 vann MacKinnon Lady Byng Memorial Trophy, som tilldelas “spelaren som bedöms ha visat den bĂ€sta typen av idrottsutövning och gentlemanly uppförande i kombination med en hög standard för spelförmĂ„ga.”

Internationellt spel


MacKinnons första erfarenhet av Hockey Canada kom nĂ€r han utsĂ„gs till Kanada Atlantic-laget för World U-17 Hockey Challenge 2011 i Winnipeg, Manitoba. Trots att han var den nĂ€st yngsta spelaren i turneringen gjorde MacKinnon fem mĂ„l och Ă„tta poĂ€ng i bara fem matcher för att hamna pĂ„ sjunde plats i turneringspoĂ€ng. Detta inkluderade ett spel dĂ€r han gjorde tvĂ„ mĂ„l och tvĂ„ assists för att utses till spelaren nĂ€r Kanada Atlantic besegrade Finland 4–3. Hans imponerande spel hjĂ€lpte Kanada Atlantic till sitt bĂ€sta mĂ„l sedan World U-17 Hockey Challenge 2005 och besegrade Canada West 2–1 i femteplatsen. Året efter utnĂ€mndes MacKinnon till Kanada Atlantic-laget för World U-17 Hockey Challenge 2012 i Windsor, Ontario.

Den 13 december 2012 utsÄgs MacKinnon till en medlem av teamet Kanada för 2013 World Junior Ice Hockey Championships tillsammans med Mooseheads lagkamrat Jonathan Drouin.

Vid vÀrldsmÀsterskapen 2015, dÀr Kanada vann guldmedaljen för första gÄngen sedan 2007 med ett perfekt 10-0-rekord, avslutade MacKinnon turneringen med 4 mÄl och 5 assists.

MacKinnon var medlem i Team North America för 2016 World Cup of Hockey. Han spelade pÄ den tredje raden tillsammans med Johnny Gaudreau och Ryan Nugent-Hopkins.

MacKinnon valdes ut för att spela för Team Canada vid IIHF World Championship 2017, dÀr han placerade först i lagpoÀng för att hjÀlpa Kanada att vinna en silvermedalj.

Leave a Comment