Sachin Tendulkar Bio đŸ–€

Indian Cricketer

Sachin Ramesh Tendulkar (född 24 april 1973) Ă€r en indisk före detta internationell cricketer som tjĂ€nade som kapten för det indiska landslaget. Han betraktas allmĂ€nt som en av de största batsmĂ€nnen i crickethistoria. Han Ă€r tidenes högsta poĂ€ng i internationell cricket, och den enda spelaren som har gjort hundra internationella Ă„rhundraden, den första fladdermannen som fick ett dubbelt sekel i en One Day International (ODI) innehavaren av rekordet för de flesta körningarna i bĂ„de test- och ODI-cricket, och den enda spelaren som slutförde mer Ă€n 30 000 körningar i internationell cricket. 2013 var han den enda indiska cricketer som ingick i en testvĂ€rld XI som heter 150-Ă„rsjubileum för Wisden Cricketers Almanack. Han Ă€r kĂ€rleksfull kĂ€nd som “Little Master” eller “Master Blaster”.

Tendulkar tog upp cricket vid elva Ă„rs Ă„lder, debuterade den 15 november 1989 mot Pakistan i Karachi vid sexton Ă„rs Ă„lder och fortsatte med att representera Mumbai inhemskt och Indien internationellt i nĂ€ra tjugofyra Ă„r. År 2002, halvvĂ€gs genom sin karriĂ€r, rankade Wisden Cricketers Almanack honom den nĂ€st största testbatsman genom tiderna, bakom Don Bradman, och den nĂ€st största ODI-batsman genom tiderna, bakom Viv Richards. Senare i sin karriĂ€r var Tendulkar en del av det indiska laget som vann 2011-VM, hans första seger i sex VM-upptrĂ€danden för Indien. Han hade tidigare utsetts till “Player of the Tournament” vid 2003-upplagan av turneringen, hĂ„lls i Sydafrika.

Tendulkar fick Arjuna-priset 1994 för sin enastÄende idrottsprestation, Rajiv Gandhi Khel Ratna-utmÀrkelsen 1997, Indiens högsta idrottsheder och Padma Shri och Padma Vibhushan-utmÀrkelsen 1999 respektive 2008, Indiens fjÀrde- och nÀst högsta civila priser. Efter nÄgra timmar av sin sista match den 16 november 2013 tillkÀnnagav premiÀrministeriet beslutet att tilldela honom Bharat Ratna, Indiens högsta civila utmÀrkelsen. Han Àr den yngsta mottagaren hittills och den första idrottsutövaren nÄgonsin som fick utmÀrkelsen. Han vann ocksÄ Sir Garfield Sobers Trophy 2010 för Ärets cricketer vid ICC-utmÀrkelsen. 2012 nominerades Tendulkar till Rajya Sabha, Indiens parlament. Han var ocksÄ den första idrottsutövaren och den första personen utan flygbakgrund som tilldelades hedersrankningen för gruppkapten av det indiska flygvapnet. 2012 utnÀmndes han till hedersmedlem i Australiens ordning.

2010 inkluderade Time magazine Sachin i sin Ă„rliga Time 100-lista som en av de “mest inflytelserika mĂ€nniskorna i vĂ€rlden”. I december 2012 tillkĂ€nnagav Tendulkar sin avgĂ„ng frĂ„n ODI. Han gick i pension frĂ„n Twenty20 cricket i oktober 2013 och gick sedan i pension frĂ„n alla former av cricket den 16 november 2013 efter att ha spelat sin 200: e testmatch, mot VĂ€stindien i Mumbai’s Wankhede Stadium. Tendulkar spelade totalt 664 internationella cricketmatcher och gjorde 34 357 körningar.

2019 infördes Tendulkar i ICC Cricket Hall of Fame”.

Personlig information

Född: 24 april 1973 (48 Är)
Födelseort: Bombay (nu Mumbai), Maharashtra
Höjd: 5 fot 5 tum
Roll: Batsman
Batting Style: Right Handed Bat
Bowling Style: högerarm benbrott

”Han har bĂ€rt nationens börda i 21 Ă„r; det Ă€r dags att vi bĂ€r honom pĂ„ vĂ„ra axlar \ “

  • Virat Kohlis ord efter att hans idol Sachin Tendulkar Ă€ntligen fick sina hĂ€nder pĂ„ den efterlĂ€ngtade VM-trofĂ©n.

Sachin Tendulkar har varit den mest kompletta fladdermannen i sin tid, den mest produktiva runmaker genom tiderna, och utan tvekan den största cricketikonen som spelet nĂ„gonsin har kĂ€nt. Hans batting baserades pĂ„ de renaste principerna: perfekt balans, rörelsesekonomi, precision i slagtillverkning och den immateriella kvaliteten som endast ges till genier – förvĂ€ntan. Om han inte hade ett signaturslag – den upprĂ€ttstĂ„ende, bakfoten slĂ„r nĂ€ra – beror det pĂ„ att han var lika skicklig pĂ„ vart och ett av hela sortimentet av ortodoxa skott (och massor av improviserade) och kan dra ut dem vid vilja.

Det fanns inga uppenbara svagheter i Tendulkars spel. Han kunde göra poÀng runt wicket, bÄde frÄn framfoten och bakifrÄn, kunde stÀlla in sin teknik sÄ att den passar varje tillstÄnd, tempererade sitt spel för att passa alla situationer och gjorde körningar i alla delar av vÀrlden under alla förhÄllanden.

NÄgra av hans finaste förestÀllningar kom mot Australien, det övervÀldigande dominerande laget i hans era. Hans Ärhundrade som 19-Äring pÄ en snabb snabb tonhöjd vid WACA anses vara en av de bÀsta omgÄngarna som nÄgonsin har spelats i Australien. NÄgra Är senare fick han det ultimata komplimentet frÄn den ultimata fladdermannen: Don Bradman lade till sin fru att Tendulkar pÄminde honom om sig sjÀlv.

Tendulkar, vĂ€lsignad med de mest intressanta cricket-sinnen, och bevĂ€pnad med en avsky för att förlora, började göra vad som krĂ€vs för att bli en av de bĂ€sta batsmĂ€nnen i vĂ€rlden. Hans storhet etablerades tidigt: han var bara 16 Ă„r nĂ€r han debuterade. Han trĂ€ffades pĂ„ munnen av Waqar Younis men fortsatte att slĂ„, i en blodblöt skjorta. Hans första testhundra, en matchbesparande pĂ„ Old Trafford, kom nĂ€r han var 17 Ă„r, och han hade 16 testhundraden innan han fyllde 25. År 2000 blev han den första fladdermannen som har fĂ„tt 50 internationella hundratals, 2008 passerade han Brian Lara som den ledande testköraren, och under Ă„ren efter gick han förbi 13 000 testkörningar 30 000 internationella körningar och 50 test hundratals.

Han har för nĂ€rvarande rekordet för de flesta hundratals i bĂ„de tester och ODI: er – anmĂ€rkningsvĂ€rt, med tanke pĂ„ att han inte gjorde sitt första ODI-hundra förrĂ€n hans 79: e match. Otroligt behöll han en gudomlig entusiasm för spelet fram till sin sista match. Vid 36 Ă„r och 306 dagar bröt han en 40-Ă„rig barriĂ€r genom att göra det första dubbelhundratalet i en dags cricket. 2012, nĂ€r han bara en mĂ„nad var kort frĂ„n sin 39-Ă„rsdag, blev han den första spelaren som fick 100 internationella Ă„rhundraden, vilket, precis som Bradmans slaggenomsnitt, kan vara ett mĂ€rke som varar för alltid. Senare samma Ă„r tillkĂ€nnagav han dock sin pension frĂ„n ODI efter en nedslĂ„ende 18 mĂ„nader i internationell cricket. Och den 16 november 2013 gick Tendulkar i pension frĂ„n testkricket efter ett minnesvĂ€rt 200: e test, pĂ„ hans hemmaplan pĂ„ Wankhede Stadium mot VĂ€stindien.

Tendulkars betydande framsteg verkar fortfarande större nÀr man tittar pÄ mot bakgrund av de förvÀntningar som han var tvungen att bÀra frÄn sina förtjusande men nÄgot orimliga följare, som har varit benÀgna att betrakta nÄgot mindre Àn hundra i varje omgÄng som ett misslyckande. Aura kan ha dimmat, om bara nÄgot, eftersom Ären pÄ den internationella kretsen tog sin avgift pÄ kroppen, men Tendulkar förblir pÄ avstÄnd den mest dyrkade cricketern i vÀrlden.

Sambit Bal

Sachiiiiiiin, Sachin!

Leave a Comment