Imran Khan Bio đŸ–€

Pakistansk cricketer

Imran Ahmed Khan Niazi (född 5 oktober 1952) Àr den 22: e och nuvarande premiÀrministern i Pakistan och ordföranden för Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). Innan han gick in i politiken var Khan en internationell cricketer och kapten för det pakistanska nationella cricketlaget, vilket han ledde till seger i 1992 Cricket World Cup. Han var kansler vid University of Bradford i Storbritannien frÄn 2005 till 2014.

Khan föddes till en Pashtun-familj i Lahore 1952 och tog examen frÄn Keble College, Oxford 1975. Han började sin internationella cricketkarriÀr vid 18 Ärs Älder i en testserie 1971 mot England. Khan spelade fram till 1992, tjÀnade som lagets kapten intermittent mellan 1982 och 1992 och vann Cricket World Cup, i det som Àr Pakistans första och enda seger i tÀvlingen. Khan anses vara en av cricket största allroundare nÄgonsin och registrerade 3 807 körningar och tog 362 wickets i testkricket och infördes i ICC Cricket Hall of Fame.

KricketkarriÀr

Khan debuterade i första klassens cricket vid 16 Ă„rs Ă„lder i Lahore. I början av 1970-talet spelade han för sina hemmalag i Lahore A (1969–70), Lahore B (1969–70), Lahore Greens (1970–71) och sĂ„ smĂ„ningom Lahore (1970–71) . Khan var en del av University of Oxford’s Blues Cricket-team under sĂ€songerna 1973–1975

Som bowler bowlade Khan initialt med en relativt bröstkorg, pÄ medelhögt omrÄde. Men han arbetade hÄrt för att renovera sin handling till en mer klassisk typ och för att stÀrka sin kropp för att möjliggöra snabb bowling.

Han spelade engelska lĂ€ns cricket frĂ„n 1971 till 1976 pĂ„ Worcestershire. Under detta decennium inkluderade andra lag representerade av Khan Dawood Industries (1975–1976) och Pakistan International Airlines (1975–1976 till 1980–1981). FrĂ„n 1983 till 1988 spelade han för Sussex.

Khan debuterade testkricket mot England i juni 1971 pĂ„ Edgbaston. Tre Ă„r senare, i augusti 1974, debuterade han i One Day International (ODI) -matchen och spelade Ă„terigen mot England pĂ„ Trent Bridge för Prudential Trophy. Efter examen frĂ„n Oxford och avslutat sin tjĂ€nstgöring pĂ„ Worcestershire, han Ă„tervĂ€nde till Pakistan 1976 och sĂ€krade en permanent plats i sitt hemlandslag frĂ„n och med sĂ€songen 1976–1977, under vilka de mötte Nya Zeeland och Australien. Följer den australiska serien, han turnerade i VĂ€stindien, dĂ€r han trĂ€ffade Tony Greig, som registrerade honom för Kerry Packers World Series Cricket.[19] Hans referenser som en av de snabbaste bowlarna i vĂ€rlden började etablera sig nĂ€r han hamnade pĂ„ tredje plats pĂ„ 139,7 km / h i en snabb bowlingtĂ€vling pĂ„ Perth 1978, bakom Jeff Thomson och Michael Holding, men före Dennis Lillee, Garth Le Roux och Andy Roberts. Under slutet av 1970-talet var Khan en av pionjĂ€rerna inom bowlingtekniken för omvĂ€nd svĂ€ngning. Han överlĂ€mnade detta trick till bowlingduon av Wasim Akram och Waqar Younis, som behĂ€rskade och populariserade denna konst under senare Ă„r.

Som snabb bowling nĂ„dde Khan sin topp 1982. I 9 tester tog han 62 wickets vid 13,29 vardera, det lĂ€gsta genomsnittet av nĂ„gon bowler i testhistorien med minst 50 wickets under ett kalenderĂ„r. I januari 1983, nĂ€r han spelade mot Indien, uppnĂ„dde han ett testbowlingvĂ€rde pĂ„ 922 poĂ€ng. Även om de berĂ€knades retrospektivt (International Cricket Council (ICC) -spelarnas betyg inte fanns vid den tiden), blev Khans form och prestanda under denna period tredje i ICC: s All-Time Test Bowling Rankings.

Captaincy

PÄ höjden av sin karriÀr, 1982, tog den trettio Är gamla Khan över kaptenskapet i det pakistanska cricketlaget frÄn Javed Miandad. Som kapten spelade Khan 48 testmatcher, varav 14 vann av Pakistan, 8 förlorade och de ÄterstÄende 26 drogs. Han spelade ocksÄ 139 ODI, vann 77, förlorade 57 och slutade en i oavgjort. Khans karriÀrhög som kapten och cricketer kom nÀr han ledde Pakistan till seger i 1992 Cricket World Cup. Han spelade med en spröd batting line-up och frÀmjade sig sjÀlv som en batsman för att spela i toppordning tillsammans med Javed Miandad, men hans bidrag som bowler var minimal. Vid 39 Ärs Älder tog Khan sjÀlv den vinnande sista wicket.

Personlig information

FULLT NAMN: Imran Khan Niazi
BORN: 05 oktober 1952, Lahore, Punjab
ÅLDER: 68y 298d
BATTING STYLE: Höger handfladdermus
BOWLING STYLE: Höger arm snabbt
SPELA ROLE: Allrounder
FÖRBINDELSER: Majid Khan (kusin), Javed Burki (kusin)
ÖVRIGT: Administratör
TEAMS: Pakistan

FĂ„ skulle bestrida att Imran var den finaste cricketern som Pakistan har producerat, eller den största hjĂ€rtrobben. Suave, erudit och monströst begĂ„vad gav han cricket i den subkontinenta verkliga sexappellen pĂ„ 1970- och 1980-talet. Som sĂ„dan slutförde han och TV populariseringen av spelet i sitt land som Hanif Mohammad och radion hade börjat. Tusentals, om inte miljoner, som aldrig hade drömt om att bowla snabbt pĂ„ hjĂ€rtlös bakad lera ville plötsligt emulera Imran och hans smala grĂ€nsande körning, hans sprĂ„ng och hans omvĂ€nda yorker. Han gjorde sig ocksĂ„ till en allrounder vĂ€rd en plats för sin batting ensam, och kaptenade Pakistan sĂ„vĂ€l som vem som helst och avrundade sin karriĂ€r med 1992 World Cup. Han spelade knappast nĂ„gon inhemsk cricket i Pakistan: istĂ€llet flög han bara in för hemserier frĂ„n Worcestershire eller Sussex, eller snarare frĂ„n de mer fashionabla salongerna i London. Hans genomsnitt (37 med fladdermallen, 22 med bollen) satte honom pĂ„ toppen av kvartetten av allrounders (Ian Botham, Richard Hadlee och Kapil Dev var de andra) som dominerade testkricket pĂ„ 1980-talet. Och medan Botham minskade stadigt, blev Imran bara bĂ€ttre och bĂ€ttre: under de senaste tio Ă„ren av internationell cricket spelade han 51 tester, i genomsnitt en sensationell 50 med fladdermus och 19 med bollen. Han gav inget kvarter under nĂ„gra minnesvĂ€rda strider med VĂ€stindien – Pakistan drog tre serier med dem vid en tidpunkt dĂ„ alla andra blev studsade ur synen – och han ledde Pakistan till deras första seger i England 1987, tar 10 för 77 med en imperial visning i den avgörande segern pĂ„ Headingley. Efter pensioneringen förblev han en högprofilerad figur, med sitt Ă€ktenskap – och efterföljande splittring med – socialiten Jemima Goldsmith och en övergĂ„ng till den labyrintiska vĂ€rlden i pakistans politik. -Martin Williamson

Efter pensionering

Efter att ha gĂ„tt i pension pĂ„pekade Khan att det var boll manipulering under hans tidiga krickande dagar nĂ€r han spelade inhemsk cricket. Khan hade sagt att han under matcher “ibland repade sidan av bollen och lyfte sömmen.”Men Khan försvarade sina handlingar i samma intervju och argumenterade att hans beteende var vanligt vid den tiden, till och med att spin bowlers skulle lyfta sömmen (d.v.s. milt boll manipulering) hĂ€vdade vidare Khan att eftersom han inte lyfte sömmen pĂ„ bollen över den normala nivĂ„n sĂ„ bröt han inte mot spelets regler och anda inom de regler som definierades medan han var en spelare. Vidare hĂ€vdade Khan att domare i hans 21 Ă„r av cricket inte hade klagat pĂ„ hans beteende, pĂ„pekade Khan att “Den enda domaren för rĂ€ttvis och orĂ€ttvis spel pĂ„ cricketfĂ€ltet Ă€r domaren”.

Leave a Comment