Muttiah Muralitharan Bio đŸ–€

Srilankan Cricketer

Deshabandu Muttiah Muralitharan ( född 17 april 1972) Àr en srilankansk cricketcoach, tidigare professionell cricketer, affÀrsman och medlem i ICC Cricket Hall of Fame, som allmÀnt betraktas som de största och mest framgÄngsrika bowlarna i sportens historia, och Àr den enda bowlaren som tar 800 testwickets och 530+ ODI-wickets. Muralitharan Àr ocksÄ den högsta wicket-tagaren i bÄde test- och ODI-format och medelvÀrden över sex wickets per testmatch. FrÄn och med juli 2021 har han tagit fler wickets i internationell cricket Àn nÄgon annan bowler.

Muralitharans internationella karriÀr blev besvÀrad av kontroverser om hans bowlinghandling. PÄ grund av en ovanlig hyperextension av hans medfödda böjda arm under förlossningen, ifrÄgasattes hans bowlingÄtgÀrd vid ett flertal tillfÀllen av domare och delar av cricketgemenskapen. Efter biomekanisk analys under simulerade spelförhÄllanden rensades Muralitharans handling av International Cricket Council, först 1996 och igen 1999.

Muralitharan hade den första platsen i International Cricket Councils spelarrankning för testbollare under en rekordperiod pÄ 1 711 dagar som strÀcker sig över 214 testmatcher. Han blev den högsta wicket-takaren i testkricket nÀr han tog förbi den tidigare rekordhÄllaren Shane Warne den 3 december 2007. Muralitharan hade tidigare haft rekordet nÀr han övertrÀffade Courtney Walshs 519 wickets 2004, men han fick en axelskada senare samma Är och överhölls av Warne. Muralitharan tog wicket av Gautam Gambhir den 5 februari 2009 i Colombo för att övertrÀffa Wasim Akrams ODI-rekord pÄ 502 wickets. Han gick i pension frÄn testkricket 2010 och registrerade sin 800: e och sista wicket den 22 juli 2010 frÄn sin sista boll i sin sista testmatch.

Muralitharan rankades som den största testmatch-bowlaren av Wisden’s Cricketers ‘Almanack 2002, och 2017 var den första srilankanska cricketern som infördes i ICC Cricket Hall of Fame. Han vann Ada Derana Sri Lankan of the Year-priset 2017.

Personlig information

FULLT NAMN: Muthiah Muralidaran
FÖDD: 17 april 1972, Kandy
ÅLDER: 49y 104d
VET OcksÄ som: Muttiah Muralidaran, Murali
BATTING STYLE: Höger handfladdermus
BOWLING STYLE: Höger armbrytning
SPELA ROLE: Bowler
Höjd: 5ft 7in
UTBILDNING: St Anthony’s College, Kandy
TEAMS: Sri Lanka

Kanske ingen cricketer sedan Douglas Jardine har polariserat Äsikt ganska som Muttiah Muralitharan. För de troende Àr han bland de största som nÄgonsin snurrar en boll. För tvivlarna Àr han en charlatan som inte förtjÀnar spelets största rekord, ansvarig för förÀndringar i lagarna som de tror har legitimerat kast. Det som var obestridligt var hans förmÄga att vÀnda bollen skarpt pÄ nÀstan vilken yta som helst, och skÄlar den typ av maratonformler som skulle ha sett en mindre man gÄ i pension efter fem sÀsonger snarare Àn 18. Oavsett om Sri Lanka spelade hemma, pÄ platser dÀr han ofta var ospelbar eller utomlands, var Murali den man som gick till ett halvt dussin kaptener. Han blev sÀllan besviken.

Scion av en familj med konfektyrintressen i Kandy, han kom först fram under en turnématch mot Australien 1992-93, dÄ inte mindre en batsman Àn Allan Border misslyckades med att vÀlja honom. FrÄn början var hans handling ett föremÄl för förundran eller förlöjligande, beroende pÄ vilken sida av staketet du stod. En deformerad armbÄge var bara en del av historien. Murali hade exceptionellt smidiga handleder och en axel som roterade lika snabbt som en snabb bowler vid leveransen. En kombination av alla dessa faktorer kombinerade för att göra det möjligt för honom att vÀnda bollen mycket mer Àn de flesta ortodoxa fingerspinnare, men det var bara med hans behÀrska doosra, den som gick Ät andra hÄllet eller höll sin linje, att han blev Shane Warnes rival i wicket-take och greatness-insatserna.

Kontroverserna höll honom alltid sÀllskap, men Murali förlorade sÀllan sitt vidögda leende eller förmÄgan att springa genom slagsidor. Darrell Hair kallade honom för att ha kastat pÄ Boxing Day 1995 och Ross Emerson följde efter tre Är senare. 2004 ombads han att avstÄ frÄn att bowla sin doosra, efter att det visade sig överskrida den 15-graders toleransgrÀnsen som hade kommit överens om efter en omfattande analys av hans och andra handlingar. Medan skeptikerna fortsatte att denigrera sina prestationer, böjde Murali till och med pÄ TV i en speciell roll, genom hela repertoaren för att försöka övertyga tvivlarna.

En del av den vinnande sidan 1996, han var med i loppet till finalen 11 Är senare, och han spelade sin roll i nÄgra av landets största idrottsstunder. Det var hans 16 wickets som hjÀlpte till att dirigera England pÄ The Oval 1998, tillbaka pÄ de dagar dÄ Sri Lanka ansÄgs vara vÀrd endast ett test. Han var i genomsnitt mindre Àn 30 med bollen i alla lÀnder utom Indien och Australien, och han avslutade en anmÀrkningsvÀrd testkarriÀr med mer Àn 100 wickets mot Indien, England och Sydafrika.

Tillbaka till berget av Arjuna Ranatunga blommade han i slutet av 1990-talet, och det fanns en period dÄ oppositionen rutinmÀssigt budgeterade för 20 Murali-wickets eller mer i en tre-testserie. NÀr Ären gick gav hans blyghet plats för ett lugnt förtroende och vriktig humor, och han vann beundrare runt om i vÀrlden för den energi, tid och pengar som han investerade i Äteruppbyggnad efter att en tsunami hade förstört den srilankanska kusten 2004 . Ofta den enda tamilen i sidan i en tid av etnisk konflikt, han blev lika kraftfull en enande kraft som nÄgon i landet. Att han var en sÄdan hjÀlte med boll i handen var bara en del av historien.
Dileep Premachandran

Pensionering

Den 7 juli 2010 tillkĂ€nnagav Muttiah Muralitharan formellt sin avgĂ„ng frĂ„n testkricket vid en mediebriefing i Colombo. Han bekrĂ€ftade att den första testmatchningen mot Indien pĂ„ grund av början den 18 juli 2010 skulle vara hans sista, men indikerade att han var villig att spela One-Day Internationals om det ansĂ„gs nödvĂ€ndigt fram till 2011 World Cup, som Sri Lanka var vĂ€rd för. Han identifierade Sri Lankas VM-vinst 1996 som hans största ögonblick som en cricketer. Han uttalade ocksĂ„ att det fanns nĂ„gra Ă„nger under hans 19-Ă„riga spelkarriĂ€r. “Att inte vinna testmatcher i Sydafrika, Australien och Indien Ă€r beklagade. Men jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att vi kommer att vinna mycket snart.”

I slutet av 2010 tillkĂ€nnagav Muralitharan sin avgĂ„ng frĂ„n internationell cricket efter 2011 Cricket World Cup, tillsammans med Bangladesh, Indien och Sri Lanka och tillkĂ€nnagav “Denna VM kommer att bli min sista utflykt. Jag gĂ„r helt i pension frĂ„n internationell cricket dĂ€refter. Min tid Ă€r slut. Jag har anmĂ€lt mig för att spela i tvĂ„ Ă„r i IPL. “Hans sista ODI-upptrĂ€dande i Sri Lankas jord kom under semifinalkollisionen mot Nya Zeeland, dĂ€r Muralitharan tog Scott Styris wicket i sin sista leverans. Hans sista ODI var mot Indien i VM-finalen pĂ„ Mumbai, men Sri Lanka förlorade matchen och Murali kunde inte ta nĂ„gra wickets.

Efter pensioneringen

I juli 2014 spelade han för resten av vĂ€rldssidan i Bicentenary Celebration-matchen pĂ„ Lord’s.

Leave a Comment