Shahid Afridi Bio đŸ–€

Pakistansk cricketer

Sahibzada Mohammad Shahid Khan Afridi (född 1 mars 1975), kÀnd som Shahid Afridi, Àr en pakistansk cricketer och den tidigare kaptenen i det pakistanska nationella cricketlaget. Han betraktas allmÀnt som en av de mest populÀra cricketers genom tiderna. En allrounder, Afridi bowlade ben snurr och erkÀndes för sin aggressiva batting. Afridi var ocksÄ en vÀrldsrekordhÄllare och höll rekordet för det snabbaste ODI-talet, i 37 leveranser. Rekordet stod i 17 Är innan han bröts av Corey Anderson. Han har ocksÄ rekordet för att ha trÀffat de flesta sex i historien om ODI-cricket. Bowling-klokt Afridi, som anser sig vara en bÀttre bowler Àn batsman, har tagit 395 wickets i ODI och 48 testwickets. Dessutom har han ocksÄ tagit 98 T20I-wickets.

Afridi var spelaren i matchen i T20-VM-finalen 2009 i T20-VM 2009 och gjorde en obesegrad 54, efter att ha varit spelaren i turneringen i 2007-upplagan. Han ledde Pakistan-laget i 2011 Cricket World Cup dĂ€r de nĂ„dde semifinalen innan de förlorade mot rivaler Indien. I januari 2010 förbjöds han för resten av serien mot Australien efter att ha bitit bollen i en handling av boll som manipulerade. I Test’s Afridi var kapten för bara en match innan han avgick och gick tillbaka frĂ„n formatet, ett drag som gjorde det möjligt för Salman Butt att ersĂ€tta honom. Efter Pakistans eliminering av gruppfasen frĂ„n T20-VM 2016, sa Afridi att han gick av frĂ„n kaptenskapet men inte gick i pension. Men han valdes inte efterĂ„t och den 19 februari 2017 tillkĂ€nnagav Afridi sin avgĂ„ng frĂ„n internationell cricket. Han Ă„tervĂ€nde en kort Ă„tergĂ„ng till internationell cricket efter att ha valts ut för att representera och kaptena World XI mot VĂ€stindien i vĂ€lgörenhetsmatchen Hurricane Relief T20 Challenge. Efter avslutningen av matchen tillkĂ€nnagav Afridi sin avgĂ„ng frĂ„n internationell cricket den 31 maj 2018.

Inhemskt har Afridi representerat mÄnga lag. Han var kapten för Peshawar Zalmi i Pakistan Super League 2016, efter att ha varit den första spelaren som valts i tÀvlingen och vann trofén med dem 2017. Han representerade ocksÄ Karachi Kings 2018 och spelar för nÀrvarande för Multan Sultans i PSL. Han har ocksÄ spelat för Hampshire och gjort sitt enda T20-tal med dem och Àr den nuvarande kaptenen för Galle Gladiators i Lanka Premier League.

Bort frÄn cricket driver Afidi sin egen vÀlgörenhet, Shahid Afridi Foundation som syftar till att tillhandahÄlla utbildning och sjukvÄrd. Han samarbetade ocksÄ med UNICEF för att frÀmja anti-poliokampanjen i landet. Under Coronavirus-pandemin 2019 var han involverad i att hjÀlpa mÀnniskor över Balochistan under lockdown i landet. Detta ledde till att han fick COVID-19 den 13 juni 2020.

Personlig information

FULLT NAMN: Sahibzada Mohammad Shahid Khan Afridi
BORN: 1 mars 1980, Khyber Agency
ÅLDER: 41y 152d
BATTING STYLE: Höger handfladdermus
BOWLING STYLE: Legbreak googly
SPELA ROLE: Allrounder
FÖRBINDELSER: Ashfaq Afridi (bror), Tariq Afridi (bror), Mohammed Irfan (brorson)
TEAMS: Pakistan

Av Shahid Afridi kan det sÀkert sÀgas att cricket aldrig har och aldrig kommer att se en annan som han. Att sÀga att han Àr en allrounder Àr att sÀga att Albert Einstein var en forskare; det berÀttar en kriminellt bar historia.

Till att börja med blev lutningen av hans allroundfÀrdigheter bara tio Är in i hans karriÀr; han Àr en benspinnande allrounder. Variation Àr hans kallelse och sÄvÀl som en traditionell benbrytning, han har tvÄ googlies, en konventionell offie och en dödlig snabbare, Àven om detta blir allt mer sÀllsynt. Alla har hotet om betydande, sen drift. Han trÀnger ganska igenom overs, som i begrÀnsade format Àr ett vapen i sig och paketet Àr farligt.

Men för evigt förknippad med honom kommer hans galna batting, vars utsikter Àr en publik som drar över hela vÀrlden. Han Àr en tvÄngsmÀssig basher, bokstavligen oförmögen att kontrollera sina krav pÄ att slog varje boll som kommer hans vÀg, och inte mycket av det Àr klassiskt. Ofta Àr spektakulÀra resultat till hands; han Àger till exempel tvÄ av de snabbaste ODI-hundradena, inklusive den snabbaste nÄgonsin i sin första omgÄng nÄgonsin vid 16 Ärs Älder. Hans karriÀrstrejkfrekvens Àr nÀstan oövertrÀffad. Men mestadels, var som helst i ordningen, har konsistens saknats.

Trots en hÀlsosam testkarriÀr gav han upp formatet 2006 och föregick mÀn som Andrew Flintoff för att maximera en karriÀr med begrÀnsad övergÄng. Han kom tillbaka, pÄ ett oÀndligt sÀtt, endast för ett test, som kapten inte mindre 2010. En förlust och tvÄ slagger innebar att han gick tillbaka omedelbart efter. Twenty20 Àr nÄgot han kunde ha gjorts för och han Àr bland de mest dödliga spelarna i formatet, efter att ha varit spelare i turneringen för den första utgÄvan av World Twenty20 2007 och ledde Pakistan till titeln tvÄ Är senare med matchwinning allround-hÀnder i semi och final.

Mognad har ofta hotat att krascha hans karriÀr och ledarskap var en rÀttvis belöning, Àven om den togs bort frÄn honom 2011 efter en omogen spett; en annan pension tillkÀnnagavs men ingen av dem kommer att förÀndra en verkligt unik karriÀr.
Osman Samiuddin

Han var mer framgÄngsrik i formatet med begrÀnsade översÀttningar, dÀr han pÄverkade mÄnga spel med en fantastisk komo. Efter ett tag slutförde hans karriÀr en hel cirkel nÀr hans snabba benbrott fick större betydelse. Hans tendens att rusa igenom hans overs var nÀstan lika inflytelserik. Han blandade det med bowling googlies och de snabbare. Ibland levererade han till och med den konventionella off-break. Detta var blandat med nÄgra fantastiska slag som den mot Indien 2005 nÀr han kom till hundra i 45 bollar. Denna dödliga kombination gjorde honom till en av de mest vÀrdefulla spelarna som gick runt i de kortare formerna av spelet. Faktum Àr att Sanath Jayasuriya och Afridi Àr de enda tvÄ mÀn som har gjort över 4 000 körningar och tagit över 300 wickets.

Pensionering

I juli 2010 tillkĂ€nnagav Afridi sin avgĂ„ng frĂ„n testkricket. Efter ICC World Cup 2015 gick han ocksĂ„ i pension frĂ„n ODI cricket. I februari 2017 tillkĂ€nnagav han sin pension frĂ„n T20Is och internationell cricket. I april 2018 utsĂ„gs han emellertid i resten av World XI-truppen för engĂ„ngs T20I mot VĂ€stindien, som spelades pĂ„ Lord’s den 31 maj 2018. Han fortsatte till kapten pĂ„ sidan, efter att Eoin Morgan var tvungen att dra sig tillbaka pĂ„ grund av skada.

Leave a Comment