Wasim Akram Bio đŸ–€

Pakistansk cricketer

Wasim Akram (född 3 juni 1966) Àr en pakistansk cricketkommentator, trÀnare och före detta cricketer och kapten för det pakistanska nationella cricketlaget. En snabbbowler med vÀnsterarm som kunde skÄla med betydande takt, han har representerat Pakistan i testkricket och One Day International (ODI) -matcher. I oktober 2013 var Wasim Akram den enda pakistanska cricketer som utsÄgs i en testvÀrld XI för hela tiden för att markera 150-Ärsjubileet för Wisden Cricketers Almanack.

Akram betraktas som en av de största snabbbollarna i crickethistoria. Han har vĂ€rldsrekordet för de flesta wickets i List A-cricket, med 881, och han Ă€r bara andra till Sri Lankas off-spin-bowler Muttiah Muralitharan nĂ€r det gĂ€ller ODI-wickets, med totalt 502. Han anses vara en av grundarna, och kanske den finaste exponenten för omvĂ€nd svĂ€ngande bowling. Han kallas ofta “Sultan of Swing”.

Han var den första bowlaren som nÄdde 500-wicket-mÀrket i ODI-cricket under 2003-VM. 2002 slÀppte Wisden sin enda lista över bÀsta spelare genom tiderna. Wasim rankades som den bÀsta bowlaren i ODI genom tiderna, med ett betyg pÄ 1223,5, före Allan Donald, Imran Khan, Waqar Younis, Joel Garner, Glenn McGrath och Muralitharan. Wasim tog 23 fyra-wicket-drag i 356 ODI-matcher som spelades. Den 30 september 2009 var Akram en av fem nya medlemmar som infördes i ICC Cricket Hall of Fame. Han var bowlingtrÀnaren för Kolkata Knight Riders. Men han tog en paus frÄn positionen för IPL 6, med hÀnvisning till behovet av att spendera mer tid med familjen i Karachi, och han tog ytterligare en paus frÄn IPL 2017; och ersattes av Lakshmipati Balaji.

Han arbetade som regissör och bowlingtrÀnare för Islamabad United i Pakistan Super League, tills han lÀmnade för att gÄ med i Multan Sultans i augusti 2017. I oktober 2018 utsÄgs han till Pakistan Cricket Boards rÄdgivande cricketkommitté med sju medlemmar. I november 2018 gick han med i PSL-franchisen, Karachi Kings, som president.

Pakistans regering tilldelade honom Hilal-e-Imtiaz den 23 mars 2019 för sina livstider inom omrÄdet Cricket.

Översikt

FULLT NAMN: Wasim Akram
BORN: 3 juni 1966, Lahore, Punjab
ÅLDER: 55y 57d
BATTING STYLE: VĂ€nster handfladdermus
BOWLING STYLE: VĂ€nster arm snabbt
SPELA ROLE: Bowler
TEAMS: Pakistan

En drömkricketare. PĂ„ sitt bĂ€sta spelar Wasim Akram som de flesta av oss skulle vilja. Han har fullstĂ€ndig behĂ€rskning över swing och söm, och flyttar ibland bollen bĂ„da vĂ€garna i en leverans. Allt detta kommer med hög hastighet frĂ„n en snabb, bollledande Ă„tgĂ€rd och stöds av hotet om en farlig studsare eller vilseledande lĂ„ngsammare leverans. Akram Ă€r av mĂ„nga rankad som den bĂ€sta vĂ€nsterarmiga snabbbollaren genom tiderna, och hans karriĂ€rrekord bĂ€r det verkligen ut – tillsammans med hans samtida höga hĂ€nsyn. Han slog som en sparkhĂ€st, men batsmanship var en skicklighet dĂ€r Akram underpresterade, trots en monumental 257 mot Zimbabwe i Sheikhupura 1996-97. Han var den naturliga eftertrĂ€daren till Imran Khan som Pakistans ledare och kapten, men matchande kontroverser pĂ„ 1990-talet skadade honom, slog hans kant och dimmade hans lyster. Även om han nĂ„dde landmĂ€rket pĂ„ 500 wicket i ODI i vĂ€rldsmĂ€sterskapet 2003, var han bland de Ă„tta spelarna som dumpades efter Pakistans elĂ€ndiga prestanda. Han gick i pension strax efter, efter en kort spell med Hampshire

Internationell karriÀr

Testkricket

Akram debuterade testkricket för Pakistan mot Nya Zeeland 1985, och i sin andra testmatch hÀvdade han 10 wickets. NÄgra veckor innan han valde in i Pakistan-laget var han en okÀnd klubbkrickare som inte lyckats göra det ens till sitt högskolelag. Han kom till försöken pÄ Gaddafi Stadium i Lahore i Pakistan, men de första tvÄ dagarna fick han inte chansen att skÄla. Den tredje dagen fick han en chans; hans prestanda som övertygade Javed Miandad att insistera pÄ att han skulle inkluderas i landslaget. Akram fick dÀrför en möjlighet att spela för Pakistan utan nÄgon betydande inhemsk erfarenhet.

Akrams ökning av internationell cricket var snabb under slutet av 1980-talet. Han var en del av Pakistan-teamet som turnerade i VÀstindien 1988. Men en ljumskskada hindrade hans karriÀr i slutet av 1980-talet. Efter tvÄ operationer Äteruppstod han pÄ 1990-talet som en snabb bowling som fokuserade mer pÄ swing och exakt bowling.

Wasim Akram Àr för nÀrvarande den högsta wicket-tagaren för Pakistan i testkricket med 414 wickets.

One Day International

Akram startade sin ODI-karriÀr mot Nya Zeeland i Pakistan 1984 under kaptenskapet i Zaheer Abbas. Han steg till framtrÀdande genom att ta fem wickets i sin tredje ODI mot Australien i Benson & Hedges World Championship 1985. Hans wickets inkluderade Kepler Wessels, Dean Jones och kapten Allan Border. Wasim Akram Àr för nÀrvarande den högsta wicket-tagaren för Pakistan i One Day International cricket .

Poster

Akram vann 17 Man-of-the-Match-priser i 104 tester. Han tog fyra hat-trick i internationell cricket – tvĂ„ i ODI och tvĂ„ i tester. Som ett resultat delar han rekordet för de flesta internationella hat-trick med Lasith Malinga. Han avslutade med 22 Man-of-the-Match-utmĂ€rkelser i ODI. 199 ODI-match vinner, tog han 326 wickets pĂ„ under 19 stycken med en körfrekvens pĂ„ 3,70 och tog 18 fyra-wicket drag. Hans 257 not-out mot Zimbabwe 1996 Ă€r den högsta omgĂ„ngen av en nummer-8 batsman i tester. Han slog 12 sexor i det spelet, och det stĂ„r till denna dag som rekordet för de flesta sex av alla spelare i en enda testomgĂ„ng.

Före sin pensionering var han en av Ätta Àldre spelare som tappades för Sharjah Cup i april 2003 och utelÀmnades sedan frÄn den pakistanska truppen för den efterföljande triangulÀra serien Bank Alfalah Cup. PÄ grund av hans utelÀmnande frÄn laget deltog han inte i en avskedsmatch. Akram uppfyllde sitt kontraktsspel för Hampshire fram till slutet av den engelska sÀsongen.

Efter pensionering

Sedan han gick tillbaka frÄn cricket har Akram arbetat och tagit upp kommentarer för TV-nÀtverk och kan för nÀrvarande ses som en sportkommentator för bland annat ESPN Star Sports och ARY Digital. Han kommenterade en mÀngd olika sportturneringar inklusive 2009 World Cricket World Cup i Australien, ICC World Twenty20 2009 i England, ICC Champions Trophy 2009 i Sydafrika och ICC World Cup 2011 i Indien, Sri Lanka och Bangladesh.

Leave a Comment